Εκτελεστικό διάταγμα για προστασία των εκλογών υπέγραψε ο Τραμπ
Σύμφωνα με αυτό, θα επιβάλλονται κυρώσεις σε χώρες και άλλους παράγοντες που επιδιώκουν να παρέμβουν στη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών
Εκτελεστικό διάταγμα που θα βοηθήσει στην προστασία των αμερικανικών εκλογών από ξένη ανάμειξη υπέγραψε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας κυρώσεις σε χώρες και άλλους παράγοντες που επιδιώκουν να παρέμβουν στη διεξαγωγή αυτών, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.
Το διάταγμα δίνει εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να αξιολογούν κατά πόσον οποιοδήποτε άτομο ή οντότητα παρενέβη σε αμερικανικές εκλογές, να παραδίδουν αυτή την πληροφορία στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας και έπειτα – με βάση αυτή την εκτίμηση της εγκυρότητας και της επιρροής αυτής της πληροφορίας – να επιβάλλονται αυτόματες κυρώσεις, δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κόατς.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών θα έχουν στη διάθεσή τους 45 ημέρες να προβούν στην αξιολόγησή τους και έπειτα τα δύο υπουργεία προθεσμία επίσης 45 ημερών να καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται μέτρα, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών σε τηλεφωνική διάσκεψη.
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών θα αποφασίζουν για αρμόζουσες επιπλέον κυρώσεις που θα προτείνουν και θα επιβάλλουν, πρόσθεσε.
Οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, περιορισμό σε συναλλαγματικές πράξεις, περιορισμό στην πρόσβαση σε αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς και απαγόρευση σε αμερικανούς πολίτες να επενδύουν στις εμπλεκόμενες εταιρείες, είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.
Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις μπορεί να επιβάλλονται κατά τη διάρκεια ή μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα έχουν συγκεντρωθεί.
Ο Μπόλτον χαρακτήρισε απαραίτητο το διάταγμα για να διασφαλιστεί μια επίσημη διαδικασία και εξουσιοδότηση επιβολής κυρώσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με βουλευτές για τη θέσπιση νομοθεσίας.
- Ξεπέρασαν τα 51,7 δισ. ευρώ τα χρέη στο ΚΕΑΟ / ΕΦΚΑ – Λύση ή παρηγοριά η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων;
- Ηράκλειο: Νέα στοιχεία στην υπόθεση κακοποίησης της 3χρονης – Τα δύο νεκρά μωρά και το τεστ DNA
- ΠΑΣΟΚ: Γιατί αποχώρησε η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ Energy από την Κρήτη;
- Η ηρεμία του να ξέρεις ότι είσαι, επιτέλους, σπίτι
- Το βίντεο της ΚΑΕ Ολυμπιακός με όσα έγιναν στο Δημοτικό Θέατρο: «Το πάρτι της ζωής μας»
- Πάπας: «Θαυμαστή Ανθρωπότητα» – Αυτόν τον τίτλο φέρει η πρώτη Εγκύκλιός του, αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Κίνα: Ο Σι υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό του Πακιστάν και εξήρε τις προσπάθειές του για ειρήνη στο Ιράν
- Χόιτ Ρίτσαρντς – Το μοντέλο των 80s που έγινε ψυχολογικός σκλάβος στα δίχτυα μιας αίρεσης της Νέας Υόρκης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-150x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)









































![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442