Η αυστηρή απάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» όταν ρωτήθηκε για το το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του νομοθετημένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων από 1/1/2019, προκάλεσε αν μη τι άλλο αμηχανία στην Αθήνα.

Κυρίως γιατί μέχρι τώρα είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η Κομισιόν όχι μόνο στηρίζει το αίτημα της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το μέτρο από τη στιγμή που οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, αλλά θα ήταν σύμμαχός της και στην προσπάθεια να πείσει για τη μη αναγκαιότητά του και το σκληρό ΔΝΤ.

Και ξαφνικά το απόγευμα, και ενώ το οικονομικό επιτελείο είχε θέσει στην πρωινή μεταμνηνονιακή συνάντηση με τους θεσμούς το επίμαχο ζήτημα, ο Γιούνκερ εμφανίζεται να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου.

Την ώρα δε που η απάντηση Γιούνκερ γίνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, πρώτο θέμα στα ελληνικά ΜΜΕ, κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε ότι στη συνάντηση των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο η στάση των εκπροσώπων των δανειστών για το ζήτημα δεν ήταν απορριπτική.

Ακόμη και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται να μην προτάσσει την εμμονή του ότι οι επώδυνες περικοπές των συντάξεων αποτελούν διαρθρωτική μεταρρύθμιση, και να εξετάζει το θέμα από τη δημοσιονομική σκοπιά.

Στο πλαίσιο αυτό ίσως να εξηγείται γιατί κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος έσπευσε να «λειάνει» τη δήλωση Γιούνκερ.

«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε την πιθανότητα κάποια μέτρα να μην εφαρμοστούν στην ολότητα τους, όπως οι συντάξεις», ανέφερε αποκλειστικά στο Euro2day.gr κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν, κάνοντας μάλιστα λόγο για παρερμηνεία δηλώσεων του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν γενικόλογη και «intentionally evasive» (επίτηδες θολή), ότι δηλαδή τα μέτρα που αποφασίζονται πρέπει να εφαρμόζονται.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του euro2day με τον κορυφαίο αξιωματούχο, ο τελευταίος αποσαφήνισε και τα εξής: Ο κ. Γιούνκερ δεν ασχολείται εδώ και ένα χρόνο με τις οικονομική πτυχή των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

«Η παρουσία του ήταν πιο εμφανής στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και το προσφυγικό. Αντιθέτως το οικονομικό σκέλος το έχει αφήσει στους αρμόδιους επίτροπους».

Η απάντηση που δόθηκε δεν αφορά σε καμία περίπτωση απόφαση για τις συντάξεις. «Σε αυτή την χρονική περίοδο η γραμμή γι’ αυτό το θέμα είναι γενική και λίγο θολή (evasive), καθώς δεν έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία. Αν δηλώσουμε μια σκληρή γραμμή τώρα μπορεί αργότερα να μας διαψεύσουν τα γεγονότα και τα δημοσιονομικά στοιχεία. Αν δηλώσουμε από τώρα μια χαλαρότητα ίσως δοθεί μια λανθασμένη εικόνα στις αγορές», ανέφερε ο αξιωματούχος και συνέχισε:

«Η γραμμή που δόθηκε από τον κ. Γιούνκερ ήταν να μελετηθούν τα στοιχεία, να ακούσουν οι ελεγκτές με προσοχή τις προθέσεις της κυβέρνησης και να αποφεύγεται η επίσημη τοποθέτηση για το θέμα των συντάξεων.

«Εαν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος (fiscal space) τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μέτρο να εφαρμοστεί μερικώς».