Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνητικό πρόγραμμα για την εκδήλωση και πρόληψη των νευροαναπτυξιακών διαταραχών

Ερευνητικό πρόγραμμα για την εκδήλωση και πρόληψη των νευροαναπτυξιακών διαταραχών

Η κατάρτιση νέων ερευνητών στην αντιμετώπιση δυσκολιών μάθησης, συμπεριφοράς και κοινωνικής δυσπροσαρμοστικότητας παιδιατρικών πληθυσμών μέσω εξατομικευμένων θεραπειών επιστημονικά τεκμηριωμένων και κατάλληλα προσαρμοσμένων, ώστε να γεφυρώνουν διαγνωστικές κατηγορίες, αποτελεί τον απώτερο σκοπό του Προγράμματος

Τo Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέλαβε τον συντονισμό μεταξύ επιστημονικής-ερευνητικής κοινοπραξίας 17 εταίρων από την Ευρώπη, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για την υλοποίηση ενός νέου ευρωπαϊκού προγράμματος υψηλού κύρους, με χρηματοδότηση 3,840,000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Δράσης Innovative Training Network (ITN) – Marie Skłodowska-Curie (MSCA), του Προγράμματος Πλαισίου της ΕΕ για Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020).

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο European Training Network (ETN) με το ακρωνύμιο Neo-PRISM-C («NEurodevelopmental Optimal-Predictors, Risk factors, and Intervention from a Systems approach to Maladjustment in Children» – σε ελληνική απόδοση- «Νευροαναπτυξιακοί Βέλτιστοι Δείκτες Πρόβλεψης, Παράγοντες Κινδύνου και Παρέμβαση από μια Συστηματική Προσέγγιση για τη Δυσπροσαρμοστικότητα των Παιδιών»), με στόχο τη μελέτη των σχέσεων εγκεφάλου και συμπεριφοράς για τη διάγνωση, ερμηνεία και αντιμετώπιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων νέων Ευρωπαίων.

Επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο καθηγητής Τιμόθεος Παπαδόπουλος του Τμήματος Ψυχολογίας και Ιδρυτικό Μέλος του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης, της Κύπρου.

Κύριοι συνεργάτες από το ΚΕΝ και το Τμήμα Ψυχολογίας είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωργία Παναγιώτου – Συνυπεύθυνη του Προγράμματος και επίσης Ιδρυτικό Μέλος του ΚΕΝ – ο καθηγητής Μάριος Αβρααμίδης, ο αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Σπανούδης. Στους ακαδημαϊκούς εταίρους περιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο Jyväskylä της Φιλανδίας, το Ερευνητικό Κέντρο για τις Φυσικές Επιστήμες της Ουγγρικής Ακαδημίας των Επιστημών Brain Imaging Center, το Université Catholique του Louvain του Βελγίου, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου του Ηνωμένου Βασιλείου, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Στους κλινικούς εταίρους συμμετέχουν το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Nationwide Children’s Hospital του Πολιτειακό Πανεπιστημίου του Οχάιο των ΗΠΑ, η Κλινική SUVAG από την Κροατία, και ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου. Στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία περιλαμβάνονται η Brain Products, μία από τις σημαντικότερες εταιρείες παραγωγής μεθόδων, εργαλείων και εξοπλισμού νευροψυχολογικής έρευνας διεθνώς, η Mind’s Eye Research Ltd., Sussex Innovation Center του Πανεπιστημίου Sussex του Ηνωμένου Βασιλείου που εξειδικεύεται στην έρευνα της οφθαλμοκίνησης και αποτελεί θυγατρική εταιρεία της καναδικής εταιρείας SR Research, η Niilo Mäki Foundation από τη Φιλανδία με εξειδίκευση στην ανάπτυξη λειτουργικών παρεμβατικών συστημάτων μέσω του διαδικτύου καθώς και η εταιρεία SilverSky 3D στην Κύπρο η οποία είναι γνωστή για τις εφαρμογές της στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality).

Το Πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2018 και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, ως τον Ιανουάριο του 2023. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει εξ ολοκλήρου από την ΕΕ. Το Έργο Neo-PRISM-C αποτελεί το μοναδικό ερευνητικό πρόγραμμα που εξασφάλισε η Κύπρος και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως Συντονιστής, ανάμεσα στα συνολικά 18 προγράμματα που υποβλήθηκαν από την Κύπρο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου το πρόγραμμα ΙΤΝ Neo-PRISM-C αποσκοπεί να εκπληρώσει τρεις βασικούς στόχους, με έμφαση στην εκπαίδευση νέων ερευνητών. Πρώτον, να διερευνήσει τους παράγοντες κινδύνου όσο και τους προστατευτικούς παράγοντες που αφορούν στην εκδήλωση και πρόληψη νευροαναπτυξιακών διαταραχών (σχετικών με δυσκολίες στη μάθηση, στον έλεγχο των συναισθημάτων, στο γνωστικό έλεγχο της συμπεριφοράς, στην κοινωνική επαφή) που συνδέονται με την ψυχική υγεία και την εκπαίδευση. Δεύτερον, να εντοπίσει τις βιολογικές βάσεις ή γενετικό υπόβαθρο συγκεκριμένων δυσλειτουργιών μέσω της μελέτης της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Τέλος, να εφαρμόσει την παραγόμενη γνώση στην ανάπτυξη νέων πολύτροπων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Η κατάρτιση νέων ερευνητών στην αντιμετώπιση δυσκολιών μάθησης, συμπεριφοράς και κοινωνικής δυσπροσαρμοστικότητας παιδιατρικών πληθυσμών μέσω εξατομικευμένων θεραπειών επιστημονικά τεκμηριωμένων και κατάλληλα προσαρμοσμένων, ώστε να γεφυρώνουν διαγνωστικές κατηγορίες, αποτελεί τον απώτερο σκοπό του Προγράμματος.

Η εκδήλωση ψυχικών διαταραχών επιβαρύνουν σημαντικά, οικονομικά και κοινωνικά, την Ευρώπη όπως και τον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιατρικούς και νεαρούς ενήλικους πληθυσμούς. Στην κοινοπραξία του Έργου Neo-PRISM-C συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, κλινικοί και βιομηχανικοί εταίροι από τις επιστήμες της ψυχολογίας, των νευροεπιστημών, της βιολογίας, της στατιστικής και της επιστήμης των δεδομένων με σκοπό να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επαγγελμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της υγείας, παρέχοντας στην αγορά ερευνητές υψηλής εξειδίκευσης στη διάγνωση και αντιμετώπιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών. Το Πρόγραμμα Neo-PRISM-C αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός νέου πλαισίου για την κατανόηση και θεραπεία ψυχοπαθολογικών καταστάσεων, γνωστού ως Research Domain Criteria (RDoC), όπως αυτό έχει προταθεί και αξιοποιείται από το 2012 από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (National Institute of Mental Health) των Η.Π.Α. για τη μελέτη των μηχανισμών και των θεραπειών νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε πληθυσμούς ενηλίκων. Η καινοτομία του Προγράμματος Neo-PRISM-C συνίσταται στην εφαρμογή του νέου αυτού πλαισίου στην Ευρώπη και σε παιδιατρικούς πληθυσμούς.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024