Μία από τις πολλές ιδιαιτερότητες της συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη είχε να κάνει με τα δείγματα του πανικού του.

Ίσως ήταν μία από τις σπάνιες φορές που ένας πολιτικός ερωτάται τι σκοπεύει να κάνει και απαντά πεισματικά ρωτώντας τι θα κάνει ο βασικός του αντίπαλος.

Περίπου δεκαπέντε φορές ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είτε για το ασφαλιστκό, είτε για το σκοπιανό, οι απαντήσεις του παρέπεμπαν ασυναίσθητα στο ότι ο επόμενος Πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός της ΝΔ.

Τον οποίο σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας έφτασε να κατηγορεί για «τζάμπα μαγκιές», το είπε και αυτό μερικές φορές, σε σχέση με το Σκοπιανό.

Όμως και σε αυτό το πεδίο της αγοραίας ρητορικής ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύψει ότι το μοναδικό του όπλο είναι η παραπλάνηση.

Προκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη να πει τι θα κάνει αν έχει ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών και να δηλώσει ότι θα την ακυρώσει, κρύβεται ο ίδιος πίσω από την πραγματικότητα.

Στα Σκόπια σε λίγες ημέρες διεξάγεται ένα δημοψήφισμα. Αναλόγως της έκβασής του, θα ακολουθήσει μία διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Και έπειτα θα έλθει η σειρά του ελληνικού κοινοβουλίου να επικυρώσει την νέα κατάσταση.

Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία. Και εκεί εξαντλούνται οι δυνατότητές της.

Αν η συμφωνία έλθει  στην Βουλή και περάσει, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Τσίπρας, αναστροφή δεν υπάρχει.

Τι υπονοεί άραγε ο Πρωθυπουργός; Ότι ο Μητσοτάκης θα έλθει μετά και θα πει «ακυρώνω την συμφωνία»; Ξέρει πολύ καλά ότι αυτό δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να γίνει.

Τi φαντάζεται ο Πρωθυπουργός; Ότι θα ερχόταν ο Μητσοτάκης και θα έλεγε να ξαναγίνει δημοψήφισμα στα Σκόπια και να ξαναλλάξουν οι γείτονες την ονομασία τους;

Τέτοιες υποσχέσεις συνήθιζε να δίνει μόνο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Όταν θα καταργούσε τα μνημόνια και θα έδιωχνε την τρόικα. Αυτά και αν ήταν τζάμπα μαγκιές. Με την λεπτομέρεια ότι τις πληρώσαμε πολύ ακριβά.