Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μύθοι και αλήθειες για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ

Μύθοι και αλήθειες για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ

Αφού χρησιμοποίησε προσεκτικά λόγια για το μέλλον των συντάξεων, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε πλήθος παροχών προσπαθώντας να «αγγίζει» όσες περισσότερες κοινωνικές ομάδες μπορεί σε μία προσπάθεια να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση

Με υποσχέσεις που χάνονται στο βάθος της τετραετίας, με γενικόλογες παροχές αλλά και εξαγγελίες περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ μόνο για μία μικρή μερίδα ιδιοκτητών, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης  εμφανίζοντας μία «εικονική μεταμνημονιακή εικόνα για τη χώρα».

Λίγο πριν ανοίξει το… παράθυρο για πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το όραμά του – όπως είπε – για τη νέα εποχή της Ελλάδας. Αφού χρησιμοποίησε προσεκτικά λόγια για το μέλλον των συντάξεων, προχώρησε σε μία παροχολογία προσπαθώντας να «αγγίζει» όσες περισσότερες κοινωνικές ομάδες μπορεί σε μία προσπάθεια να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, η οποία βυθίζεται δημοσκοπικά, πληρώνοντας τους χειρισμούς στο Μακεδονικό αλλά και στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις προσπάθειές του να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του και στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, δεν φαίνεται πως πείθει. Δεν είναι τυχαίο πως όσο αφορά τη φορολογία εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά, οι μειώσεις που προβλέπονται – όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» –  σβήστηκαν από τον χάρτη των εξαγγελιών ενώ αντίμετρα για σχολικά γεύματα και οικογενειακά επιδόματα τέκνων έμειναν στον αέρα.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε για το… μέλλον και συγκεκριμένα για το 2021, ότι ο ΦΠΑ θα μειωθεί στον κανονικό συντελεστή από το 24% στο 22% και στον μειωμένο από 13% στο 12%. Και όλες αυτές οι εξαγγελίες ήρθαν λίγες ώρες πριν το «καμπανάκι» Ρέγκλινγκ για τήρηση των δεσμεύσεων.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ,  προειδοποίησε ότι «μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν για την Ελλάδα εάν τα μέτρα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκε».

Ο εφιάλτης του ΕΝΦΙΑ

Βάσει των εξαγγελιών Τσίπρα, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σε ορίζοντα διετίας μεσοσταθμικά κατά 30% μόνο για 1,2 εκ. μικροϊδιοκτήτες ενώ φαίνεται πως αλλάζει η δομή του ώστε να μοιάζει περισσότερο με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η ΠΟΜΙΔΑ έσπευσε να αποδομήσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα αφορά τους μεσαίους ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες στα χρόνια της κρίσης.

Η περικοπή των συντάξεων και τα αντίμετρα

Το θέμα περικοπής των συντάξεων και συγκεκριμένα αν καταφέρει τελικά η κυβέρνηση να πείσει τους δανειστές για την αναγκαιότητα αναστολής του μέτρου, θα κρίνει εν πολλοίς και το αν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Με απλά λόγια, αν δεν κοπούν οι συντάξεις, τα αντίμετρα θα πάνε… περίπατο .

Μέχρι τότε, χιλιάδες συνταξιούχοι θα παραμένουν όμηροι στα χέρια της κυβέρνησης και στα προεκλογικά παιχνίδια που παίζει.

Οι εξαγγελίες στη… ζυγαριά των δανειστών

Σε κάθε περίπτωση, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα μπουν στη ζυγαριά των δανειστών ενώ οι αγορές – που έχουν δείξει τα «δόντια» τους το τελευταίο διάστημα – κρατούν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε πολύ υψηλά επίπεδα για έξοδο στις αγορές.

Μύθοι και αλήθειες για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Αν δούμε μία – μία τις εξαγγελίες Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, δεν θα δυσκολευτούμε να καταλάβουμε ότι η παροχολογία με την πραγματικότητα απέχουν έτη φωτός:

Συντάξεις: Ο πρωθυπουργός μίλησε για εξαιρετικές πιθανότητες να πείσουμε για τις συντάξεις παραβλέποντας το γεγονός ότι οι δανειστές είναι αυτοί που θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για να μην προχωρήσεις οι περικοπές.

Εισφορές: Η εξαγγελία Τσίπρα για μείωση έως 35% των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματικών με εισόδημα άνω των 7.000 ευρώ αφορούν μόλις 1 στους 4. Η εξαγγελθείσα μείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης από το 20% στο 13% θα ισχύσει μόνο για όσους δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 7.032 ευρώ ετησίως.

Κατώτατος μισθός: Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η διαδικασία αναπροσαρμογών θα ξεκινήσει το 2019. Η αλήθεια είναι πως όποιες αυξήσεις προκύψουν θα πρέπει να δικαιολογούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας και θα αποφασιστούν το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024