Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Guardian: Ελάχιστοι στα Σκόπια συμφωνούν με την αλλαγή ονόματος

Guardian: Ελάχιστοι στα Σκόπια συμφωνούν με την αλλαγή ονόματος

Ένα νέο δρόμο χαράζει για τη χώρα του, την ΠΓΜΔ, η οποία πασχίζει να βρει τον βηματισμό της μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της πριν από 27 χρόνια, χαράζει η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, από την άλλη πλευρά, ελάχιστοι είναι αυτοί στο εσωτερικό της χώρας που συμφωνούν με την αλλαγή του ονόματος σύμφωνα με τον Guardian

Ένα νέο δρόμο χαράζει για τη χώρα του, την ΠΓΜΔ, η οποία πασχίζει να βρει τον βηματισμό της μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της πριν από 27 χρόνια, χαράζει η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, από την άλλη πλευρά, ελάχιστοι είναι αυτοί στο εσωτερικό της χώρας που συμφωνούν με την αλλαγή του ονόματος σύμφωνα με τον Guardian.

«Χάσαμε μια γενιά. Είμαι 45 ετών κι ήμουν 18 όταν η “Μακεδονία” έγινε ανεξάρτητη. Υπό μία έννοια πρόκειται για μια δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά μου να τα καταφέρει», τονίζει στον Guardian ο σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου (σ.σ με ερώτημα: Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αποδέχεστε την συμφωνία “Μακεδονίας και Ελλάδας” για την αλλαγή του ονόματος;) για τη συμφωνία των Πρεσπών πυροδότησε τις αντιδράσεις επικριτών της κυβέρνησης Ζάεφ, οι οποίοι θεωρούν ότι χειραγωγεί την κοινή γνώμη.

Η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα απαντάει λέγοντας ότι δεν γινόταν αλλιώς: «Αν υπήρχε δυνατότητα να μπούμε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ χωρίς τη συμφωνία με την Ελλάδα, όλοι θα ήταν ενθουσιασμένοι», λέει. «Θα ήταν παράλογο να αρνηθούμε το συσχετισμό ανάμεσα στη συμφωνία και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα πάντα με τον Guardian ελάχιστοι είναι αυτοί που εμφανίζονται θετικοί για την αλλαγή του ονόματος, στο εσωτερικό της χώρας, ωστόσο πολλοί την αποδέχονται απρόθυμα ως αναγκαίο κακό: «Είμαστε μια απομονωμένη, μικρή, φτωχή χώρα. Ας το κάνουμε, λοιπόν. Δεν είναι δίκαιο, αλλά το θέμα δεν είναι τι είναι δίκαιο, αλλά τι είναι καλό για όλους. Αν υπάρχει μια ευκαιρία βελτίωσης των συνθηκών ζωής για το λαό, ας την αξιοποιήσουμε», τονίζει κάτοικος της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.

Το άρθρο αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις των εθνικιστών και στην ισχνή πλειοψηφία που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις υπέρ της συμφωνίας «με την ολόθερμη στήριξη της μεγάλης Αλβανικής μειονότητας».

Επίσης, υπενθυμίζει ότι λάδι στην κόντρα Σκοπίων-Αθήνας έριξαν τα σχέδια της προηγούμενης, εθνικιστικής κυβέρνησης Γκρούεφσκι, η οποία γέμισε τα Σκόπια με αγάλματα, στήλες και συντριβάνια και το άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου κι υπογραμμίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί στήριξη από περίπου 10 βουλευτές του VMRO για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη βουλή και να περάσει την αλλαγή του Συντάγματος, καθώς το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

«Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν ότι μια ψήφος υπέρ του ΝΑΙ, ακόμη κι αν η προσέλευση στις κάλπες δεν ξεπεράσει το όριο του 50% που απαιτείται για να είναι έγκυρη, θα συνιστά εντολή για αλλαγή», γράφει ο ανταποκριτής Σον Γουόκερ.

Από την άλλη πλευρά στο άρθρο, 0 υπαρχηγός του VMRO, Αλεξάνταρ Νικολόσκι, εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης Ζάεφ: «Θα είχαν πετύχει καλύτερη συμφωνία αν άφηναν τους Έλληνες να τη συντάξουν μόνοι τους, γιατί πιθανώς οι Έλληνες θα ντρέπονταν λίγο να τα πάρουν όλα», είπε.

Ο Guardian σημειώνει ότι το VMRO δέχεται έντονες διεθνείς πιέσεις ώστε να μην τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι αν περάσει η συμφωνία, η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει συμφωνήσει εντός έξι μηνών να μετονομάσει μνημεία που «αναφέρονται κατ’ οιονδήποτε τρόπο στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό».

Ολοκληρώνεται, δε, με δηλώσεις του Ντιμιτρόφ: «Στο παρελθόν θυσιάσαμε την πραγματικότητα για τη μυθολογία. Τώρα θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα. Κι η πραγματικότητα είναι που μετράει».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024