Η αυτόνομη οδήγηση, όταν καταστεί εφικτή, αναμένεται να αποτελέσει μια από τις ριζικότερες αλλαγές που έχουν επέλθει στον κόσμο της αυτοκίνησης. Εξ ου και τα σχεδιαστήρια των παραδοσιακών αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα προσέγγισης του αυτόνομου μέλλοντος παραδίδοντας θεαματικά πρωτότυπα με τα οποία προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το διαφορετικό αύριο των μετακινήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο ανήκει το Vision Urbanetic concept με το οποίο η Mercedes-Benz Vans επιχειρεί να αποτυπώσει μια ολιστική εικόνα των μετακινήσεων από το 2030 και 30, έχοντας ως δεδομένο την πλήρη αυτόνομη οδήγηση αλλά και ένα εξαιρετικό ευέλικτο σκεπτικό που έγκειται στη δυνατότητα αξιοποίησης και εναλλαγής διαφορετικών αμαξωμάτων στην ίδια αρχιτεκτονική.

Έτσι, το Urbanetic παρουσιάστηκε με δύο παραλλαγές αμαξωμάτων, μια για επαγγελματική χρήση και μεταφορά εμπορευμάτων και μία επιβατική.

Ως βάση αξιοποιείται μια πλατφόρμα που υποστηρίζει ηλεκτροκίνηση και σύστημα πλήρους αυτόνομης οδήγησης αλλά και ένα ευφυές λογισμικό το οποίο η γερμανική φίρμα αποκαλεί «Υποδομή ΙΤ».

Το συγκεκριμένο λογισμικό επιτρέπει στο όχημα, αφενός να επιλέξει εκείνο το ιδανικό αμάξωμα για την εκάστοτε «αποστολή» του αλλά και να ξεκινά για τον προορισμό του επιλέγοντας την ιδανική χρονική στιγμή και δρομολόγιο βάσει των δεδομένων για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτόνομο «σασί» μπορεί να μετακινηθεί χωρίς αμάξωμα από το σημείο Α στο σημείο Β, προκειμένου να «αναζητήσει» το αμάξωμα που ταιριάζει στην επόμενη διαδρομή του και το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα.

Η έκδοση αμαξώματος που προορίζεται για μεταφορά εμπορευμάτων, προσφέρει όγκο φόρτωσης 10 κυβικών μέτρων, ενώ το μέγιστο μήκος του χώρου φόρτωσης διαμορφώνεται σε 3,7 μέτρα. Η επιβατική διαμόρφωση μπορεί να προσφέρει φιλοξενία σε έως και 12 άτομα και είναι σχεδιασμένη υπό το σκεπτικό του car-sharing.

Tο σχεδιασμό των δρομολογίων και των στάσεων αναλαμβάνει ένας υπολογιστής βάσει των εκάστοτε αναγκών, αλλά των κυκλοφοριακών δεδομένων ανά πάσα στιγμή και με το σκεπτικό της ολοκλήρωσης της διαδρομής με τις ιδανικότερες συνθήκες.

Η υπολογιστική ισχύς του Urbanetic για την επιλογή της καταλληλότερης διαδρομής θα προκύπτει από ένα διαδραστικό δίκτυο ανταλλαγής δεδομένων που θα συλλέγει πληροφορίες από κάθε όχημα του στόλου με τη συνδρομή ενός κέντρου διαχείρισης, με στόχο την διεκπεραίωση όσο το δυνατών περισσότερων διαδρομών και μεταφορών με λιγότερα οχήματα και τον πλέον αποδοτικό τρόπο.