Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζάεφ: Ο Τσίπρας με διαβεβαίωσε ότι ο ελληνικός λαός θα στηρίξει τη συμφωνία

Ζάεφ: Ο Τσίπρας με διαβεβαίωσε ότι ο ελληνικός λαός θα στηρίξει τη συμφωνία

Για διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ο ελληνικός λαός θα στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών, μιλά ο Ζάεφ. Την ίδια στιγμή, η «πλύση εγκεφάλου» συνεχίζεται στους πολίτες της ΠΓΔΜ με τη διεθνή κοινότητα να πιέζει για στήριξη του δημοψηφίσματος, εστιάζοντας στα δωράκια της συμφωνίας, την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ως προς τη στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα φαίνεται πως «καθησύχασε» ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντηση του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, την Παρασκευή.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της συμφωνίας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, μετέφερε ανάλογη πεποίθηση του Έλληνα πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι «ακόμη και αν κάποιοι εθνικιστικοί κύκλοι στην Ελλάδα αντιδράσουν στη συμβιβαστική λύση, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα την στηρίξει».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η παρέλαση ξένων ηγετών και αξιωματούχων από τα Σκόπια προκειμένου να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν θετικά στο δημοψήφισμα.

Τελευταία άφιξη αυτή του αυστριακού καγκελάριου ο οποίος κατά την επίσκεψή του στη ΠΓΔΜ εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι πολίτες θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου και θα ψηφίσουν υπέρ της λύσης του θέματος της ονομασίας και υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Επισήμανε δε ότι η τελική απόφαση ανήκει ασφαλώς στους πολίτες της ΠΓΔΜ, πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ίδιος, ως φίλος της χώρας, πιστεύει ότι θα ήταν πολύ θετικό αν στο δημοψήφισμα υπάρξει υψηλή συμμετοχή και θετική έκβαση.

Ο Ζόραν Ζάεφ με τη σειρά του ευχαρίστησε τον αυστρακό ηγέτη για τη στήριξή του, αναφέροντας επίσης ότι η Αυστρία έπαιξε τον δικό της ρόλο στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος, καθώς η Βιέννη φιλοξένησε σημαντικές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Στην Βιέννη γράφτηκε ιστορία», σημείωσε ο Ζάεφ και υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει την πόρτα για την πλήρη ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην πετύχει η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ανέφερε πως έχει εμπιστοσύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και πρόσθεσε πως, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ (έγκριση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα και συνταγματική αναθεώρηση) , το ελληνικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας.

«Έχω λόγους να το πιστεύω αυτό, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα θεωρούν ότι αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, για την περιοχή και για την ΕΕ» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Βάζει πλάτη» η διεθνής κοινότητα

Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να «βάζει πλάτη» στον Ζάεφ, προσπαθώντας να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο ένας μετά τον άλλον, ηγέτες χωρών δίνουν τα συγχαρητήρια τους για τη συμφωνία, υπερθεματίζοντας για τις προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγει για τη χώρα.

Ήδη από την ΠΓΔΜ πριν τη σημερινή επίσκεψη του αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, έχουν παρελάσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ το Σάββατο σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού θα επισκεφθεί τα Σκόπια η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα έχετε δημοψήφισμα σε λίγες εβδομάδες, αποφασίζοντας αν θα είστε μέλος της διεθνούς κοινότητας, και εξαρτάται από τους πολίτες να αποφασίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Από πλευράς του, ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, αποφάσισε να υιοθετήσει μια πιο «εναλλακτική» στάση, και να ξεκινήσει τις «απειλές», διαμηνύοντας ότι θα χρειαστούν άλλα 25 χρόνια για να βρεθεί μια άλλη συμφωνία.

Οι πιέσεις δε από την Αμερική είναι έντονες και καθημερινές.

Μετά το χθεσινό τηλεγράφημα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκ.Ιβάνοφ, η τελευταία «υπενθύμιση» ήρθε σήμερα από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναφέρθηκε εκ νέου στην «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών» σε δήλωση του με αφορμή την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ξεχασμένη λέξη το «Βόρεια»;

Η επιμονή, όμως, των ξένων ηγετών να αποκαλούν τη γειτονική χώρα «Μακεδονία», ακόμη και όταν δίνουν «συγχαρητήρια» στις δύο χώρες που κατάφεραν να λύσουν τη διαμάχη για το όνομα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Σαφώς η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί ακόμη, ώστε να «υποχρεώνονται» να την αποκαλέσουν «Βόρεια Μακεδονία», αλλά ούτε ένας ως ένδειξη καλής θέλησης -και με δεδομένο ότι τις δηλώσεις τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τις ακούν μόνο οι πολίτες της ΠΓΔΜ, αλλά και της Ελλάδας- δεν έχει αποφύγει τη χρήση των προκλητικών για τους Έλληνες λέξεων «Μακεδονία» και «Μακεδόνες».

Το ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη επικυρωθεί για να αποκαλούν οι πάντες την ΠΓΔΜ «Βόρεια Μακεδονία» αποτελεί και το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, που προσπαθεί να υποβαθμίσεις αυτές τις λεκτικές προκλήσεις από τους ξένους ηγέτες.

Ενδεικτική η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για τα αρνητικά σχόλια που προκάλεσε το τηλεγράφημα Τραμπ στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, στο οποίο ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε με θερμά λόγια για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέροντας τον όρο «Μακεδονία» έξι φορές.

Σε επιθετικό τόνο ο Ν.Κοτζιάς σχολιάζοντας τις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, τόνισε «η υποκρισία έχει φτάσει πια στο σημείο της ανοησίας. Έχει αναγνωριστεί ως Μακεδονία επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τώρα κάνουν ως »μωρές παρθένες» γιατί ο Τραμπ ονοματίζει τη γείτονα χώρα έτσι όπως την έχει αναγνωρίσει επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

«Δυστυχώς τα 3/4 των κρατών του κόσμου έχει αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα ως Μακεδονία και ευτυχώς με τη συμφωνία μας θα γίνει Βόρεια Μακεδονία» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ωστόσο, η συνήθεια είναι η δεύτερη φύση, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά η ελληνική κυβέρνηση, προεξοφλώντας ότι θα αλλάξει το λεξιλόγιο όλων αυτών των χωρών.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024