Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακοινώνεται τη Δευτέρα το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Ανακοινώνεται τη Δευτέρα το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τμήματα του μηχανογραφικού δελτίου θα χωριστούν σε ζώνες  τμημάτων υψηλής και χαμηλής ζήτησης

Το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Παιδείας  Κώστας Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τμήματα του μηχανογραφικού δελτίου θα χωριστούν σε ζώνες  τμημάτων υψηλής και χαμηλής ζήτησης.

Τελευταίες πληροφορίες από το κτίριο του Αμαρουσίου αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δεχτεί εισηγήσεις που δίνουν λύση στον προβληματισμό που υπήρχε για τον αριθμό των υποψηφίων που θα μπορούσαν να εισάγονται ετησίως στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, μόνο με τον βαθμό του Απολυτηρίου τους. Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξετάζει σοβαρά τις εισηγήσεις που θέλουν με το νέο εξεταστικό σύστημα, οι υποψήφιοι για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας:

Προτεραιότητες από νωρίς: Οι υποψήφιοι να δηλώνουν από τη Β» Λυκείου τις «πρώτες προτιμήσεις» τους (τα τμήματα δηλαδή που τους ενδιαφέρουν κατά προτεραιότητα) έτσι ώστε το υπουργείο Παιδείας να έχει από νωρίς στα χέρια του τον «χάρτη» με τις πιο δημοφιλείς σχολές, αλλά και τις τάσεις που διαμορφώνονται ανά χρονιά. Σήμερα οι υποψήφιοι δηλώνουν τις «πρώτες προτιμήσεις» τους στη Γ» τάξη του Λυκείου, αφού μάλιστα έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις τους και έχουν πάρει και τις βαθμολογίες τους. Ετσι συχνά επιλέγουν εκείνα τα τμήματα στα οποία έχουν τελικά επιτύχει και όχι τόσο εκείνα που ήθελαν πραγματικά να σπουδάσουν.

Τμήματα δύο κατηγοριών: Τα τμήματα των ΑΕΙ έτσι θα χωρίζονται σε τμήματα Α και Β με τα πρώτα να είναι εκείνα που έχουν τις περισσότερες προτιμήσεις των υποψηφίων και τα δεύτερα τα τμήματα χαμηλής ζήτησης. Στην πρώτη κατηγορία τμημάτων φυσικά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διατηρηθούν ως έχουν σήμερα, με τέσσερα εξεταστέα μαθήματα ανά επιστημονική κατεύθυνση και με τη συμμετοχή του βαθμού του Απολυτηρίου κατά 10% στον τελικό βαθμό των υποψηφίων. Βέβαια, εξετάζεται ακόμη αν θα παραμείνει και στο νέο σύστημα το πέμπτο μάθημα που ισχύει σήμερα και «ξεκλειδώνει» ένα δεύτερο επιστημονικό πεδίο για όποιον υποψήφιο το επιθυμεί.

Στα τμήματα της κατηγορίας Β και ειδικά εκείνα που είναι πολύ χαμηλής ζήτησης, η εισαγωγή στα προγράμματά τους θα γίνεται με το Απολυτήριο των υποψηφίων. Εάν ωστόσο δεν συμπληρωθούν οι θέσεις σε κάποια τμήματα από τις «πρώτες προτιμήσεις» των νέων, θα γίνεται δεύτερη επιλογή μεταξύ εκείνων που έδωσαν τελικά και Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά είχαν συμπληρώσει τα τμήματα χαμηλά στη λίστα των προτιμήσεών τους.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024