Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρεσέντο παροχολογίας από την κυβέρνηση - «Κόβουν τη φόρα» οι Ευρωπαίοι

Κρεσέντο παροχολογίας από την κυβέρνηση – «Κόβουν τη φόρα» οι Ευρωπαίοι

Το γεγονός ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να καλλιεργούν πολύ υψηλές προσδοκίες τουλάχιστον για τον κατώτατο μισθό και τη διάσωση των συντάξεων, ενώ οι δανειστές δεν έχουν ανάψει το πράσινο φως, γεννά αν μη τι άλλο προβληματισμό

Παροχολογίας συνέχεια από την κυβέρνηση, με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, να δεσμεύεται εκ νέου για αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, από την πλευρά του κάνει λόγο για μη περικοπή συντάξεων, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανκόπουλος.

Το γεγονός ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να καλλιεργούν πολύ υψηλές προσδοκίες τουλάχιστον για τον κατώτατο μισθό και τη διάσωση των συντάξεων, ενώ οι δανειστές δεν έχουν ανάψει το πράσινο φως, γεννά αν μη τι άλλο προβληματισμό.

Μετά τις συστάσεις του ΔΝΤ ότι πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2019 – ευρωπαίος αξιωματούχος στέλνει μέσω του «Βήματος της Κυριακής» ξεκάθαρο μήνυμα, υποστηρίζοντας ότι «τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρούνται».

«Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει καμία πρόταση για αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, ούτε πρόκειται να τεθεί τέτοιο ζήτημα στο προσεχές Eurogroup στις 7 Σεπτεμβρίου». Με τον κατηγορηματικό αυτόν τρόπο αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες φρενάρουν τις συζητήσεις περί χαλάρωσης, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου όταν η Ελλάδα υποβάλλει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 και αφού έχουν γίνει οι τοπικές εκλογές στο σκληροπυρηνικό ομόσπονδο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας.

Μάλιστα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέλνουν και πάλι το μήνυμα ότι τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρούνται και όλα τα θέματα θα συζητηθούν με την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα. Μπορεί να μη χρειαστούν τώρα περικοπές, όμως μπορεί να να απαιτηθούν στη συνέχεια, λένε με νόημα.

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης, όσο πλησιάζουμε προς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μία σειρά από μέτρα, όπως φοροελαφρύνσεις, παίζουν το παιχνίδι των παροχών, εμμένοντας στην άποψη ότι τελικά θα καταφέρουν να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Γ.Δραγασάκης: Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για τις συντάξεις

«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μια τυπική διαδικασία αλλά είναι ένα ιστορικό ορόσημο. Τελειώνει μια οδυνηρή εποχή και μπαίνουμε σε μια κατάσταση καινούργια» σημειώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ -όπως επισημαίνει-, «η έξοδος από τα μνημόνια πρέπει να έχει και θα έχει -σταδιακά βεβαίως- αντίκρισμα στη ζωή και στην προοπτική των πολιτών, στο εισόδημά τους, στην απασχόλησή τους, στις προσδοκίες για το μέλλον».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δραγασάκης κάνει ένα βήμα πιο πέρα, υπογραμμίζοντας ότι ο βασικός στόχος της περιόδου «δεν συνάδει με μέτρα όπως είναι η περικοπή των συντάξεων (…) και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για αυτό, ούτως ώστε να μην υπάρξει περικοπή συντάξεων» διαμηνύει χαρακτηριστικά.

Δ.Τζανακόπουλος: Μη αναγκαία οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα

Στόχος της κυβέρνησης είναι η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας με προτεραιότητες «την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας, την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης με το βλέμμα στραμμένο στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τέλος μια δέσμη δράσεων για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, αλλά και για τη μείωση του αφορολόγητου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά ότι «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% μπορεί να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια χωρίς να είναι αναγκαία οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα» και τονίζει ότι «έχει έρθει ο καιρός για την εκπόνηση πολιτικών που θα αποκαταστήσουν προοδευτικά τις αδικίες της κρίσης, θα μειώσουν τις ανισότητες και θα στηρίξουν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που σήκωσε δυσανάλογα βάρη».

Ο κ. Τζανακόπουλος επισημαίνει ότι με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής προβλέπεται η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για τα επόμενα χρόνια που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ενίσχυση όσων σήκωσαν τα βάρη της κρίσης και παραπέμπει στην ΔΕΘ όπου ο πρωθυπουργός θα κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες.

Ε.Αφχτσιόγλου: Αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς ηλικιακές διακρίσεις

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού αφηγήματος, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεσμεύεται για αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος «θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις».

Η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει ότι ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ μεικτά συνιστά μία δυσμενή ηλικιακή διάκριση σε βάρος των νέων έως 25 ετών, η οποία θεσπίστηκε το 2012, με πρόσχημα τη δήθεν ευκολότερη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας».

Επισημαίνει ακόμη, σε συνέντευξή της στην «Αυγή της Κυριακής» ότι «η διαδικασία της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει άμεσα και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες». Σημειώνει ακόμη ότι «το ύψος της αύξησης θα προκύψει μέσω της διαδικασίας, που προβλέπει τη σύνταξη εκθέσεων από συγκεκριμένους επιστημονικούς φορείς και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους»

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «θα επηρεαστούν θετικά και εργαζόμενοι που αμείβονται με ποσά πάνω από τον σημερινό κατώτατο μισθό και τα οποία θα ξεπεράσει το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού».

Αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κ. Αχτσιόγλου δηλώνει ότι «οι δύο βασικές αρχές, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ με την έξοδο από το πρόγραμμα», ενώ αύριο αναμένεται να επεκταθούν από την υπουργό συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν περισσότερους από 75.000 εργαζόμενους.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024