Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άνοιγμα στο Κέντρο, το Ποτάμι και τους τεχνοκράτες

Άνοιγμα στο Κέντρο, το Ποτάμι και τους τεχνοκράτες

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ

Μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έκανε τον γύρο του Διαδικτύου μία αφίσα υπό τον ειρωνικό τίτλο «αυτό είναι το «νέο» το οποίο θα τελείωνε το «παλιό»». Σ’ αυτήν υπήρχαν φωτογραφίες στελεχών της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών και οι νέοι υπουργοί – και κάτω από καθεμία υπήρχε η επισήμανση ότι όλοι έχουν υπάρξει πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ.

Δημιουργοί αυτού του πόστερ – που απαντούσε σκωπτικά στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ανοίγματος στο Κέντρο και την Κεντροδεξιά – είναι η ιντερνετική ιστοσελίδα Ομάδα Αλήθειας, η οποία εκφράζει νεοδημοκρατικές απόψεις. Και μπορεί η ομάδα να μην αποτελεί κομματικό όργανο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο σχολιασμός της δεν απέχει πολύ από το πώς αντιμετωπίζεται και επισήμως από τη ΝΔ ο ανασχηματισμός.

Στην Πειραιώς από την πρώτη στιγμή απαξίωσαν τις κυβερνητικές αλλαγές και σε όσους από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υποστήριζαν πως η κυβέρνηση πραγματοποιεί αμφίπλευρη διεύρυνση απαντούσαν εμφατικά ότι πρόκειται για ανακύκλωση προσώπων από το παρελθόν, τα οποία έχουν κριθεί ως αναποτελεσματικά.

Το μήνυμα που έχει σταλεί από τα ανώτατα κλιμάκια της Πειραιώς είναι πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε σε ένα περιφρονητικό σχόλιο από τα Γρεβενά, επισημαίνοντας ότι «ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης δεν άλλαξε καθόλου».

Και η ΝΔ που κυνηγάει την πρωτιά αλλά και την αυτοδυναμία τι κινήσεις κάνει σε άλλους χώρους για να διευρύνει τις δυνάμεις της; Στο ερώτημα αυτό υψηλόβαθμες κομματικές πηγές επισημαίνουν πως ο σχεδιασμός της ΝΔ «για άνοιγμα προς όλους τους χώρους και κυρίως προς το Κέντρο του πολιτικού φάσματος δεν έχει αλλάξει». Στην πρόσφατη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως απευθύνεται «σε όλους τους ψηφοφόρους ανεξαρτήτως του τι επέλεξαν στο παρελθόν».

Μάλιστα, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείουν αυτό το άνοιγμα να συνεχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά» και με «μεταγραφές» βουλευτών και στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους. Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι του ανεξάρτητου βουλευτή – πρώην βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων – Γιώργου Κατσιαντώνη που προσχώρησε στη ΝΔ τον περασμένο Ιούλιο. Αλλά και λίγο νωρίτερα, στα τέλη Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το στίγμα των προθέσεών του για άνοιγμα στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ορίζοντας γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Ιωάννη Μαστρογεωργίου, που ήταν στενός συνεργάτης της Αννας Διαμαντοπούλου, καθώς ήταν ειδικός σύμβουλός της στο υπουργείο Παιδείας από το 2009 έως τον Μάρτιο του 2012. Οι δίαυλοι επικοινωνίας της ΝΔ με αυτόν τον χώρο παραμένουν ανοιχτοί, επισημαίνεται από την Πειραιώς.

Το Ποτάμι

Στενές επαφές εξάλλου διατηρούν βουλευτές και στελέχη της ΝΔ και με Το Ποτάμι. Αρκετοί εκτιμούν ότι πολύ κοντά πολιτικά σ» αυτά που πρεσβεύει η ΝΔ είναι ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, ο οποίος στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ. Προ ημερών εξάλλου η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε μια γεύση από το πολιτικό φλερτ της ΝΔ με Το Ποτάμι, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ πρέπει να συνεργαστεί προεκλογικά με Το Ποτάμι, διότι «χρειαζόμαστε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που αντιμάχονται τις λογικές που μας οδήγησαν στην κρίση». Επιπλέον δεν θα πρέπει να λησμονείται πως και οι άλλες δύο προσχωρήσεις βουλευτών στη ΝΔ το τελευταίο διάστημα ήταν του ανεξάρτητου βουλευτή, προερχόμενου από Το Ποτάμι, Ιάσονα Φωτήλα και της επίσης ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Μάρκου που πέρασε κι εκείνη από Το Ποτάμι.

Οι τεχνοκράτες

Στη ΝΔ καλοβλέπουν και μια στροφή προς τις θέσεις του κόμματος από μια σημαντική ομάδα τεχνοκρατών, επιστημόνων και καθηγητών, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ολο και περισσότεροι, λένε, αποδοκιμάζουν δημοσίως την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι κάποια πρόσωπα από άλλους χώρους, ακόμη κι αν δεν περάσουν τις πύλες της κομματικής έδρας της Πειραιώς πριν από τις εκλογές, θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια.

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024