Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αχτσιόγλου πανηγυρίζει (προκαταβολικά) για την επέκταση κλαδικών συμβάσεων εργασίας

Η Αχτσιόγλου πανηγυρίζει (προκαταβολικά) για την επέκταση κλαδικών συμβάσεων εργασίας

Η υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει ότι τη Δευτέρα θα υπογράψει τις Υπουργικές Αποφάσεις που θα έχουν «άμεσα θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων»

Σε μια πανηγυρική προαναγγελία υπογραφής Υπουργικών Αποφάσεων με τις οποίες θα επεκταθούν τέσσερις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προχώρησε η Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με τη δήλωσή της, το βράδυ της Παρασκευής, οι υπογραφές στις Υπουργικές Αποφάσεις θα μπουν τη Δευτέρα και αμέσως θα έχουν «θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων».

Η υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι «η συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας αποκτά και πάλι τη σημασία που της αρμόζει στη χώρα μας. Από την 21η Αυγούστου 2018 επανήλθαν σε ισχύ -όπως είχαμε δεσμευτεί στην ελληνική κοινωνία και όπως είχαμε νομοθετήσει- οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων: η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης».

Στην ανακοίνωσή της η Έφη Αχτσιόγλου σημειώνει ότι ελέγχθηκαν τέσσερις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ και διαπιστώθηκε ότι πληρούν τους όρους για την επέκτασή τους. Πρόκειται για τις συμβάσεις στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, οι οποίες αφορούν συνολικά πάνω από 75.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, «η επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Οι πανηγυρισμοί Αχτσιόγλου εντάσσονται στο άτυπο προεκλογικό κλίμα, που ενισχύεται τα τελευταία 24ωρα εν όψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Κι αυτό διότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη από την περιγραφή της υπουργού Εργασίας.

Σε μια αγορά εργασίας που έχει γίνει πιο ελαστική, όπου η πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, όπου το φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών όταν «υπάρχει πολλή δουλειά» είναι συχνό και όπου λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων δεν είναι εύκολο να κινηθούν προληπτικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων δεν έχει την ίδια βαρύτητα. Και η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων δεν είναι ακριβώς επιστροφή στο 2009.

Διαβάστε επίσης:

Μύθοι και αλήθειες για την κυβερνητική υπόσχεση επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων

Ωστόσο, η ανακοίνωση για την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν «στοιχίζει» κάτι στην κυβέρνηση. Αντιθέτως είναι ένα ωραίο επικοινωνιακό αντιστάθμισμα στην άρνηση των Βρυξελλών να δεχθούν αναβολή περικοπών, όπως είναι η μείωση των συντάξεων.

Αλλωστε, μετά τα μηνύματα των ευρωπαίων, ακόμη και ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο «καυτό» αυτό ζήτημα κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου. Αν και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν διανθισμένη με υποσχέσεις για «ελαφρύνσεις», η γενικολογία του υπέκρυπτε πολιτική αμηχανία, καθώς οι θεσμοί δεν φαίνεται να έχουν συμφωνήσει για το θέμα των συντάξεων.

Προκειμένου να αντισταθμιστεί αυτό λοιπόν φαίνεται ότι κρίθηκε αναγκαίο να εκδώσει ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Εργασίας με την οποία πανηγυρίζεται και μάλιστα προκαταβολικά η υπογραφή της επέκτασης τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που μένει να φανεί στην πράξη πόσο «άμεσα θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων» θα έχουν.

Διαβάστε επίσης: 

Οι Βρυξέλλες κόβουν τη φόρα στην κυβερνητική παροχολογία

Ενέσεις αισιοδοξίας Τσίπρα χωρίς αντίκρισμα

Περικοπή συντάξεων : Επικοινωνιακό αντάρτικο από την κυβέρνηση – «Φρένο» από ευρωπαίους

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024