Σε ανησυχητικές δηλώσεις προχώρησε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επανέλαβε τις απειλές του για αποχώρηση της συμφωνίας του 2015, βάσει της οποίας η Ισλαμική Δημοκρατία δεσμεύεται να περιορίζει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, αν η συμφωνία δεν προασπίζει πλέον τα εθνικά της συμφέροντα.

«Φυσικά, αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία δεν προασπίζει πλέον τα εθνικά μας συμφέροντα, θα αποχωρήσουμε από αυτήν» ήταν τα ακρινή του λόγια κατά τη συνεδρίαση με την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως ήδη οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει από τη συμφωνία, που υπογράφτηκε στη Βιένη τον Ιούλιο του 2015 από το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία), επιβάλλοντας μάλιστα και κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

Οι Ευρωπαίοι που διαθέτουν περιορισμένο περιθώριο χειρισμών θέλουν να διασώσουν τη συμφωνία αλλά η ιρανική κυβέρνηση «δεν πρέπει να εναποθέτει πάρα πολλές ελπίδες σε αυτούς», επανέλαβε ο Χαμενεΐ. «Πρέπει να αξιολογήσουμε τις δεσμεύσεις τους με σκεπτικισμό» πρόσθεσε.

Ο ιρανός ηγέτης επανέλαβε τη θέση του ότι αρνείται να ανοίξει συζητήσεις με τις ΗΠΑ παρά την πρόσφατη πρόταση του αμερικανού προέδρου ως προς αυτό.

«Οι Αμερικανοί θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν να σύρουν οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά όπως έχει ήδη ειπωθεί λεπτομερώς, ουδεμία διαπραγμάτευση θα γίνει» δήλωσε.

Η Τεχεράνη μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία, έκανε λόγο για «στραγγαλισμό» της οικονομίας της και γι’ αυτό τον λόγο προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο.

Φοβούμενοι τις αμερικανικές κυρώσεις, πολλοί διεθνείς όμιλοι ανακοίνωσαν ήδη ότι αποχωρούν από τη χώρα, όπως έκαναν οι γαλλικές εταιρίες Total, Peugeot και Renault και οι γερμανικές Siemens και Daimler.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ηγεσία του ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, αποδυναμώνοντας τον, ενώ έχει δεχτεί έντονη κριτική για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του.

Δύο υπουργοί του αποπέμφθηκαν πρόσφατα από το κοινοβούλιο και δύο ακόμη θα εξεταστούν εντός των προσεχών ημερών.

Ο ίδιος ο Ροχανί, που εκλέχθηκε το 2013 και επανεκλέχθηκε πέρυσι, κλήθηκε χθες να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των βουλευτών αλλά δεν έπεισε. Ωστόσο διαθέτει ακόμη τη στήριξη του ανώτατου ηγέτη.