Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θυσιάζονται» τα αντίμετρα για να σωθούν οι συντάξεις - Ποια επιδόματα κινδυνεύουν

«Θυσιάζονται» τα αντίμετρα για να σωθούν οι συντάξεις – Ποια επιδόματα κινδυνεύουν

Το δύσκολο σταυρόλεξο προσπαθεί να επιλύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Η περικοπή των συντάξεων από το 2019 φαίνεται ότι προβληματίζει ιδιαίτερα τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία εξακολουθούν να «μοιράζουν υποσχέσεις» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες, διάφορα σενάρια, εν όψει και της ΔΕΘ, σε μια προσπάθεια να πείσουν παράλληλα τους Ευρωπαίους εταίρους ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι ούτε λογιστικά, ούτε διαρθρωτικά αναγκαίο.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές αποκλείουν τις μονομερείς ενέργειες γιατί γνωρίζουν ότι μια τέτοια απόφαση θα μεταφέρει λάθος μηνύματα στο εξωτερικό καθώς η κινήσεις της Αθήνας βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αγορών.

Παρά, λοιπόν, τις καθημερινές ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν, ή για την ακρίβεια ότι οι συντάξεις δεν πρέπει να μειωθούν γνωρίζουν στην κυβέρνηση πως για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.

Επίσης, γνωρίζουν ότι η αναστολή των περικοπών συνεπάγεται και μη εφαρμογή των λεγόμενων αντίμετρων, που θα έδιναν ανάσα σε χιλιάδες οικογένειες. Έτσι, η προσπάθεια να αποτραπεί η νέα περικοπή των συντάξεων μόνο αναίμακτη δεν θα είναι. Τα περίπου δύο δισ. ευρώ που απαιτούνται για να μην καταργηθεί η προσωπική διαφορά δεν μπορούν να βρεθούν από τα υπερπλεονάσματα. Αναγκαστικά, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να βάλει «κόφτη» και στο σύνολο των αντίμετρων.

Που μελετούν «τσεκούρι»

Ο κατάλογος με τα αντίμετρα που θα αναγκαστεί να «τσεκουρώσει» η κυβέρνηση για να μην κόψει το εισόδημα των συνταξιούχων, περιλαμβάνεται τη μη ενεργοποίηση των αντίμετρων όπως:

  • Δεν θα επεκταθεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων
  • Δεν θα δημιουργηθούν περισσότεροι παιδικοί σταθμοί. Το συγκεκριμένο μέτρο θα έδινε λύση στις περίπου 30.000 οικογένειες οι οποίοι δεν καταφέρνουν να βάλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώνουν τα τροφεία.
  • Δεν θα υλοποιηθούν επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων
  • Δεν θα προχωρήσουν προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη μείωση της ανεργίας.
  • Δεν θα καταβληθεί το επίδομα στέγασης το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί και το οποίο αφορά στην ενίσχυση με τουλάχιστον 70 ευρώ μηνιαίως των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα τα οποία είτε αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο είτε καταβάλλουν ενοίκιο για την κάλυψη των βασικών τους στεγαστικών αναγκών.

Να σημειωθεί ότι αυτό που φαίνεται να διασώζεται είναι το επίδομα παιδιού

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024