Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανασχηματισμός:  Ο «γρίφος» Σκουρλέτη, η νέα γενιά και το ντόμινο των μετακινήσεων

Ανασχηματισμός: Ο «γρίφος» Σκουρλέτη, η νέα γενιά και το ντόμινο των μετακινήσεων

Το όνομα του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη βρίσκεται στην πυραμίδα των αλλαγών, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα αποδεχθεί την πρόταση του πρωθυπουργού που φέρεται να έχει γίνει για την μετακίνησή του στο κόμμα

Τα τελευταία κομμάτια του παζλ με τα ονόματα που θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα, τοποθετεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  μετά τις αρχικές βολιδοσκοπήσεις σε υπουργούς για μετακινήσεις σε άλλα υπουργεία ή σε θέσεις κλειδιά στο κόμμα.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση του ανασχηματισμού οφείλεται εν πολλοίς και στις «γκρίνιες» που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος για ορισμένες μετακινήσεις υπουργών στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει ο κ. Τσίπρας, για αναβαθμίσεις στελεχών ή είσοδο στην κυβέρνηση στελεχών από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το παρασκήνιο των τελευταίων ωρών με την ονοματολογία είναι πλούσιο καθώς, πρωτοκλασάτα στελέχη μπαίνουν και βγαίνουν στο νέο υπουργικό σχήμα, λόγω … συντροφικών αντιδράσεων.

Το όνομα του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη βρίσκεται στην πυραμίδα των αλλαγών, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα αποδεχθεί την πρόταση του πρωθυπουργού που φέρεται να έχει γίνει για την μετακίνησή του στο κόμμα.

Ο κ. Σκουρλέτης που – σύμφωνα με πληροφορίες – έχει βάλει τους δικούς του όρους για τη μετακίνησή του στην Κουμουνδούρου, έστειλε το δικό του μήνυμα για τις επικείμενες αλλαγές σημειώνοντας ότι  «πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση κόμματος – κυβέρνησης. Το κόμμα, είχε σημειώσει χαρακτηριστικά,  «δεν είναι κυβερνητικό παραμάγαζο, θα υπάρχει και μετά την κυβέρνηση».

Τον γραμματέα, πρόσθεσε,  τον εκλέγει η ΚΕ, τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου την καθορίζει ο πρωθυπουργός.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιείται το απόγευμα της Παρασκευής θα αποτελέσει ίσως το προοίμιο των αλλαγών. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα συζητηθούν οι πολιτικές για την επόμενη μέρα των μνημονίων ενώ θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις ορισμένων στελεχών.

Ντόμινο μετακινήσεων

Επισημαίνεται ότι η μετακίνηση Σκουρλέτη μπορεί να ξεκλειδώσει – όπως σημειώνουν τα «ΝΕΑ» – μια σειρά από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Στην περίπτωση που μετακινηθεί και δεν τον αντικαταστήσει – όπως ακούγεται – ο Χρήστος Σπίρτζης, τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

Με δεδομένο άλλωστε ότι επίκειται μία σκληρή πολιτική αναμέτρηση , ο πρωθυπουργός θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην επιλογή του πλέον κατάλληλου στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, είχαν κυκλοφορήσει φήμες που ήθελαν τον Νίκο Παππά να αξιοποιείται στο οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είναι επιφορτισμένος το τελευταίο διάστημα με το να εξειδικεύει τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φέρεται να έβαλε «βέτο».

Βολιδοσκοπήσεις σε στελέχη της Κεντροαριστεράς

Σε μία προσπάθεια να διεμβολίσουν την Κεντροαριστερά, η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει στο παρασκήνιο να προσεγγίσει στελέχη, κυρίως από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, προκειμένου κάποια από αυτά να λάβουν θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ένα από τα ονόματα – όπως έχει ακουστεί – είναι αυτό της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ενώ δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν και για πιθανές εκπλήξεις με πρόσωπο και από την Κεντροδεξιά.

Η νέα γενιά

Ο πρωθυπουργός θέλοντας να σηματοδοτήσει ότι η κυβέρνηση γυρίζει σελίδα όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών κινήσεων αλλά και προσώπων, θα επιλέξει στον ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί και στελέχη της νέας γενιάς τα οποία έχουν ενεργή παρουσία στα πολιτικά δρώμενα. Ένα από αυτά, θα είναι πιθανότατα ο διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη ενώ για τον Αλέξη Χαρίτση ακούγεται ότι θα αναβαθμιστεί.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024