Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάτι: Ένα μήνα μετά την τραγωδία δίνεται το επίδομα των 586 ευρώ στους πυρόπληκτους

Μάτι: Ένα μήνα μετά την τραγωδία δίνεται το επίδομα των 586 ευρώ στους πυρόπληκτους

Μετά τις καταγγελίες πυρόπληκτων , ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έβαλε την υπογραφή του για το επίδομα των 586 ευρώ

Χρειάστηκε να προηγηθούν οι καταγγελίες πυρόπληκτων προκειμένου να βάλει την υπογραφή του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης για να δοθεί το επίδομα των 586 ευρώ.

Η κυβέρνηση την Πέμπτη, την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά  χωρίς τυμπανοκρουσίες προκειμένου να συζητήσει με κατοίκους της περιοχής τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους θεώρησε σκόπιμο να εξαπολύσει μία πρωτοφανή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, κατηγορώντας τον για «επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος».

Οι… κραυγές των πυρόπληκτων όμως που ακούστηκαν χθες για εγκατάλειψη από την κυβέρνηση φαίνεται πως έφτασαν στην αυλή του Μαξίμου.

Όπως κατήγγειλαν  στα «ΝΕΑ» πυρόπληκτοι, τα επιδόματα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ως οικονομικό ενίσχυση δίνονται με το… σταγονόμετρο.

Είναι ενδεικτικό πως το επίδομα των 586 ευρώ, το οποίο θα έπρεπε  να λάβουν οι άνθρωποι για να καλύψουν άμεσα βασικές ανάγκες, δεν έχει ακόμη δοθεί.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο Πάνος Σκουρλέτης, ένα μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έβαλε την υπογραφή του για το επίοδομα 586 ευρώ που αφορά στην κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών αλλά και για το επίδομα της οικοσκευής.

Παραίτηση από οικονομικές απαιτήσεις για διορισμό στο Δημόσιο ζητά η κυβέρνηση από τους πυρόπληκτους

Εν τω μεταξύ, εύλογα ερωτήματα προκάλεσε η υπουργική απόφαση της Όλγας Γεροβασίλη σχετικά με τις προϋποθέσεις για τον διορισμό πυρόπληκτων στο Δημόσιο.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται η διαδικασία που θα διοριστεί ένας εκ των συγγενών των θυμάτων από την φωτιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά, αλλά και των ατόμων τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ωστόσο, στην απόφαση υπάρχει μια «λεπτομέρεια» που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο η κυβέρνηση περιπαίζει τους πυρόπληκτους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η απόφαση οι συγγενείς θυμάτων ή των τραυματιών που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ που επιθυμούν να διοριστούν στο Δημόσιο «αυτοδίκαια με την αίτηση παραιτούνται από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις». Αυτό με την πρώτη ανάγνωση -αφού η απόφαση δεν το διευκρινίζει – μπορεί να ερμηνευθεί ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση καλεί τους πυρόπληκτους να παραιτηθούν από την προσφυγή στην Δικαιοσύνη για τυχόν αποζημιώσεις για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων ή για αποζημιώσεις επειδή καταστράφηκαν οι περιουσίες τους.

Διευκρινήσεις από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Ωστόσο, αργότερα, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης  έδωσε μεν διευκρινίσεις στα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από τη διατύπωση της απόφασης, αλλά δεν δήλωσε ότι θα αλλάξει τη διατύπωση αυτήν. Έτσι, αν και το υπουργείο δίνει την «επίσημη» ερμηνεία της απόφασης, αυτή παραμένει ανοιχτή και σε διαφορετικές ερμηνείες.

Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση ανέφερε  ότι η αίτηση για τον διορισμό πυρόπληκτου συνεπάγεται «την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις, καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος από την ημερομηνία διορισμού».

Η φράση «παραίτηση από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις» προκάλεσε τη διατύπωση ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων και το εάν εκείνοι που θα διοριστούν στο Δημόσιο καλούνται επί της ουσίας από την κυβέρνηση να παραιτηθούν από την προσφυγή στην Δικαιοσύνη για τυχόν αποζημιώσεις για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων ή για αποζημιώσεις επειδή καταστράφηκαν οι περιουσίες τους.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η παραίτηση «αφορά αποκλειστικά και μόνο τυχόν αποδοχές που λαμβάνει ο αιτών – διοριζόμενος από σύνταξη, καθώς και την αναστολή του σχετικού συνταξιοδοτικού δικαιώματος». Χαρακτήρισε, δε, την ερμηνεία αυτή ως «προφανή».

Και συνέχισε η διευκρινιστική δήλωση του υπουργείου: «Κάποιος που για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να λαμβάνει κάποιας μορφής σύνταξη (λχ. αναπηρίας), εφόσον επιλέξει να διοριστεί, θα αμείβεται με τον μισθό του ως διορισθείς στο Δημόσιο».

«Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός με τυχόν άλλες απαιτήσεις ή αποζημιώσεις που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος, και βεβαίως ο διοριζόμενος δεν στερείται κανενός νομίμου δικαιώματός του για προσφυγή στα δικαστήρια και διεκδίκηση οποιαδήποτε αγωγής», αναφέρει το υπουργείο.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024