Με μια δήλωση που ενδέχεται να εντείνει την ήδη σοβαρή κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προτιμούν να απειλούν την Τουρκία αντί να κάνουν διάλογο μαζί της και απέδωσε την όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών στις αμερικανικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

«Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να λύσουν τα διμερή μας προβλήματα. Θέλουν να τα εκμεταλλευτούν για τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, στα εγκαίνια του Τιμητικού Προξενείου της Σερβίας στη νότια επαρχία της Αττάλειας, την Κυριακή.

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι «κατά της πολιτικής της επιβολής» και ότι «προτιμά τη διπλωματία στην επίλυση των προβλημάτων», ενώ οι «ΗΠΑ προτιμούν τις απειλές».

«Η Τουρκία προτιμά την πορεία του διαλόγου για την επίλυση των ζητημάτων, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέγουν απειλές» υπογράμμισε ο τούρκος υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του θα αντιταχθεί σε κάθε μορφή πίεσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να ακυρώσει μονομερώς τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά παρά την προσωρινή αναβολή της παράδοσης των αεροπλάνων στην Τουρκία.