Δέσμη προτάσεων για την προστασία των Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα από τον ΓΓ του ΟΗΕ
Οι προτάσεις Γκουτέρες περιλαμβάνονται στην έκθεση που παρήγγειλε η ΓΣ του ΟΗΕ έπειτα από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Γάζα
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσίασε χθες τέσσερις προτάσεις για τη βελτίωση της προστασίας των Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αποστολή παρατηρητών και την ανάπτυξη αστυνομικής ή στρατιωτικής δύναμης υπό την αιγίδα του Οργανισμού.
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται στην έκθεση που παρήγγειλε η ΓΣ του ΟΗΕ έπειτα από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Γάζα, όπου από τα τέλη Μαρτίου 171 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.
Ο Γκουτέρες υπογραμμίζει πως για την εφαρμογή καθεμιάς από τις προτάσεις απαιτείται η συνεργασία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Μολαταύτα, θεωρείται τελείως απίθανο το Ισραήλ να δεχτεί να εφαρμόσει κάποια από τις εν λόγω προτάσεις.
Στις 14 σελίδες της έκθεσής του ο Γκουτέρες προτείνει:
–Να υπάρξει μια «πιο στιβαρή παρουσία του ΟΗΕ στο πεδίο», με την αποστολή παρατηρητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές υποθέσεις, οι οποίοι θα διαπιστώνουν τις συνθήκες που επικρατούν.
–Να αυξηθεί η ανθρωπιστική αρωγή και η βοήθεια για την οικονομική ανάπτυξη των Κατεχομένων, «προκειμένου να βελτιωθεί η ευημερία του πληθυσμού τους».
–Να δημιουργηθεί μια πολιτική αποστολή επιτήρησης, η οποία θα κάνει ορατή την παρουσία της στις ευαίσθητες ζώνες, όπως τα φυλάκια ελέγχου και πλησίον των εβραϊκών οικισμών εποίκων, με αποστολή να διαπιστώνουν τις συνθήκες ασφαλείας.
–Να αναπτυχθεί μια αστυνομική ή στρατιωτική δύναμη υπό τις διαταγές του ΟΗΕ, προκειμένου να εξασφαλίζει τη σωματική προστασία των παλαιστινίων αμάχων.
Ενδεχόμενη αποστολή δύναμης προστασίας του ΟΗΕ απαιτεί απόφαση από το ΣΑ του Οργανισμού, όπου οι ΗΠΑ δύνανται να ασκήσουν δικαίωμα βέτο και να αναχαιτίσουν το μέτρο, το οποίο είναι βέβαιο πως θα προσκρούσει στην άρνηση του Ισραήλ.
Μια μικρή δύναμη παρατηρητών, με μέλη από ευρωπαϊκές χώρες, είχε αναπτυχθεί το 1994 στην πόλη της Χεβρώνας, όμως το Ισραήλ είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για διεθνή παρουσία στις ευαίσθητες ζώνες της διένεξης.
- Οι 5 πιο ακριβοί εμπορικοί δρόμοι στον κόσμο – Η θέση «έκπληξη» της Ερμού
- Πώς τα video games επηρεάζουν τη μνήμη;
- Πιέζει για Καρέτσα η Ντόρτμουντ: «Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, αλλά…»
- Δημόσιο: Ποιοι εργαζόμενοι αποκτούν επικουρική ασφάλιση
- Χρέη στην εφορία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιους και πώς ωφελεί η ρύθμιση
- «Tender»: Μια τρυφερή παράσταση για την εποχή των social media στο θέατρο Αλκμήνη
- Απεβίωσε ο πρώην εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι
- Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Μανού, πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)

















![Αμερικανός βουλευτής καταγγέλλει ότι ισραηλινοί έποικοι τον έθεσαν «υπό κράτηση» στη Δυτική Όχθη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-11T111604Z_984763959_RC26AMAT2526_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS-WEST-BANK-KHANNA-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442