Με την Ευρωπαϊκή Ένωση τα έβαλε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, με αφορμή την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα που στοίχισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους.

Ο Ματέο Σαλβίνι ανέφερε ότι η κατάρρευση της γέφυρας αναδεικνύει τη σημασία αύξησης των επενδύσεων, υπαινισσόμενος ότι το φρένο στις δαπάνες που βάζει η ΕΕ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές.

«Αν εξωτερικοί περιορισμοί μας εμποδίζουν να δαπανήσουμε για να έχουμε ασφαλείς δρόμους και σχολεία, τότε τίθεται το ερώτημα αν έχει νόημα να ακολουθούμε αυτούς τους κανόνες» είπε ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λίγκας του Βορρά. «Δεν ανταλλάσσεται η ασφάλεια των Ιταλών με τους δημοσιονομικούς κανόνες».

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε τις αιτιάσεις. «Δεν θα μπούμε στο παιχνίδι απόδοσης των ευθυνών» ανακοίνωσε η Κομισιόν υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τις επενδύσεις στις υποδομές και ότι ήταν μία από τις κύριες χώρες που επωφελήθηκαν από την «ευελιξία» των δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης.