Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος ΚΕΔΕ – Περιφέρειας για τους ψεκασμούς για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Πόλεμος ΚΕΔΕ – Περιφέρειας για τους ψεκασμούς για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Επίεθση της Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας κατά της Περιφέρειας για τους ψεκασμούς στην Αττική

Να απαντήσει η Περιφέρεια Αττικής για τη διαδικασία που ακολουθεί στο πρόγραμμα των ψεκασμών ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στον απόηχο των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Νωρίτερα η Περιφέρεια είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ενημέρωνε για τις διαδικασίες, ωστόσο η ΚΕΔΕ την κατηγορεί ότι αρνείται να δώσει σαφείς απαντήσεις.

«Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Δήμοι της Αττικής μπαίνουν σε καθεστώς επιτήρησης εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος καταδικάζει την Περιφέρεια, που αρνείται να δώσει σαφείς απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που της έχει θέσει.

«Γιατί άραγε κρύβεται; Ποιον φοβάται και γιατί;» διερωτάται ο κ. Πατούλης.

«Τα ερωτήματα που τίθενται είναι ουσιώδη και απαιτούμε άμεσα απαντήσεις» αναφέρει ο κ. Πατούλης.

Τα ερωτήματα της ΚΕΔΕ:

1. Έχει προβλεφθεί ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των ψεκασμών από κάποια ανεξάρτητη αρχή η οποία θα πιστοποιεί ότι ακολουθείται η ενδεδειγμένη διαδικασία; Ο ρόλος της Περιφέρειας δεν είναι μόνο να αναθέτει εργολαβίες αλλά να αξιολογεί κάθε στάδιο του προγράμματος προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του

2. Όπως ομοφωνούν όλοι οι επιστήμονες, η ενδεδειγμένη περίοδος των ψεκασμών είναι τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τον Φεβρουάριο. Πώς κάποιοι Αντιπεριφερειάρχες, κατά τη δική τους δημόσια ομολογία, ψεκάζουν ακόμα; Πως το επιτρέπει αυτό η κα Δούρου; Δεν λαμβάνουν υπόψιν ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία;
Ας μας απαντήσει η κα Δούρου. Ψεκάζουμε όποτε μας καπνίσει;
Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, κινήσεις εντυπωσιασμού και πολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν έχουν καμία θέση.

3. Περιμένουμε ακόμα από την Περιφέρεια Αττικής να μας απαντήσει πότε ακριβώς ξεκίνησε το πρόγραμμα των ψεκασμών και γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έξαρση κρουσμάτων στην Αττική, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει ύφεση του φαινομένου;
Ο χρόνος που ενδείκνυται για τους ψεκασμούς δεν έχει οριστεί τυχαία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι αποτελεσματική όταν είναι προνύμφες και πριν γίνει η εκκόλαψή τους. Αν καθυστερήσει η διαδικασία, όπως υπογραμμίζουν, αφενός δεν θα είναι αποτελεσματική η διαδικασία και αφετέρου, υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Ακολούθησε η Περιφέρεια Αττικής την ενδεδειγμένη διαδικασία;

4. Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών; Ήλεγξε κανείς τις εστίες μόλυνσης μέσα στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει πυκνότητα πληθυσμού;

Για άλλη μία φορά καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να δώσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα μας.

Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ζωής των πολιτών και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πειραματίζεται με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Η ελλιπής ανακοίνωση της Περιφέρειας

Νωρίτερα, η Περιφέρεια Αττικής είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την ενημέρωση για το πρόγραμμα κουνουποκτονιών για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

«Η Περιφέρεια Αττικής, υλοποιεί και φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια πρόγραμμα κουνουποκτονιών, με ψεκασμούς από εδάφους και αέρος, οι οποίοι διενεργούνται από τις Διευθύνσεις Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο με εγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία προτείνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές και σε περιαστικές εστίες ανάπτυξης (ρέματα, εκβολές αγωγών όμβριων, άλση, φυσικά συστήματα και υγρότοποι) όλων των Δήμων. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 8 κύκλοι – εφαρμογές στις επιλεχθείσες περιοχές ενώ στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων έχουν διενεργηθεί 9 κύκλοι» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής από τις αρχές Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οκτώ επίγειοι ψεκασμοί φέτος. Παράλληλα πραγματοποιούνται έκτακτες δράσεις και στο ευρύτερο αστικό κομμάτι του Δήμου Μεγάρων όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού. Οι έκτακτες δράσεις στον Δήμο Μεγάρων (όπως η επέκταση του δικτύου τοποθέτησης παγίδων για τη συλλογή ακμαίων κουνουπιών και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Τροπικών νοσημάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η πραγματοποίηση στοχευμένων υπολειμματικών ψεκασμών σε ευαίσθητα σημεία, κ.α.) έχουν σκοπό τόσο την καταπολέμηση των προνυμφών αλλά και των ακμαίων κουνουπιών.
Σε εξέλιξη είναι ο όγδοος κύκλος ψεκασμών σε ρέματα της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειας Αθήνας (σήμερα στον Δήμο Πεντέλης, χθες στους Δήμους Χαλανδρίου, Παπάγου – Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Νέας Ιωνίας, την Πέμπτη στους Δήμους Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Κηφισιάς, κ.α.)» συμπληρώνει.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα συνεχίζει σε 15νθήμερους κύκλους το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών σε προεπιλεγμένα σημεία αρμοδιότητάς της στους Δήμους της – την Πέμπτη και την Παρασκευή, 16 και 17/8.

»Παράλληλα από την Περιφέρεια Αττικής έχουν εκδοθεί και αναρτηθεί οδηγίες προς τους πολίτες για τα ατομικά μέσα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής που υπάρχουν στις κατοικίες.

»Έχουν ενημερωθεί οι Δήμοι, ιδιαιτέρως στις περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί κρούσματα από του ιό του Δυτικού Νείλου για να ξεκινήσουν προνυμφοκτονίες και υπολειμματικοί ψεκασμοί σε επικίνδυνα σημεία (εντός αστικού ιστού αρμοδιότητας των Δήμων)» αναφέρει μεταξύ άλλων και καταλήγει ότι οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΚΕΕΛΠΝΟ για περαιτέρω πληροφορίες.

Απολυμάνσεις και απεντομώσεις από τον Δ. Αθηναίων

το Τμήμα Αστικής Πανίδας του δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί απεντομώσεις σε κοινά συνεργεία με εξειδικευμένο προσωπικό ιδιωτικής εταιρίας, ύστερα από συνεννόηση με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, σήμερα τα συνεργεία επανέλαβαν τον 15νθήμερο έλεγχο – που περιλαμβάνει εντοπισμό και εφαρμογή προνυμφοκτονίας σε σημεία αναπαραγωγής κουνουπιών (σιντριβάνια, βάνες ποτίσματος κ.λπ.) – στο Άλσος Παγκρατίου, το Άλσος Λογγίνου και τον περιβάλλοντα χώρο του Α’ Νεκροταφείου της Αθήνας.

Εως την ερχόμενη Παρασκευή θα έχουν ολοκληρωθεί οι απεντομώσεις στον Εθνικό Κήπο, στη Βαρβάκειο Αγορά, στις πλατείες Προφήτη Ηλία, Μεσολογγίου, Εργατικής Πρωτομαγιάς, Κυνοσάργους, Μάχης Αναλάτου, Αγίου Σώστη και στο Άλσος Αγ. Ιωάννη Κυνηγού.

Επίσης, από σήμερα στις παραπάνω περιοχές μετά την αποκομιδή των απορριμμάτων, οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιούν πλύση και ράντισμα με ειδικό υγρό στους κάδους απορριμμάτων, στους οποίους θα τοποθετείται και ειδικό αυτοκόλλητο.

Και στις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες

Η δράση θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες του δήμου Αθηναίων.

Η απεντόμωση περιλαμβάνει:
1. Εφαρμογή προνυνμφοκτονίας σε εστίες ανάπτυξης κουνουπιών.
2. Εφαρμογή ακμαιοκτονίας.
3. Τοποθέτηση παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών, καθώς και παγίδων ωοθεσίας για την μοριακή ανάλυση των δειγμάτων.

Εάν κριθεί αναγκαίο όλες οι παραπάνω ενέργειες θα επαναληφθούν.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024