Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτες φωτογραφίες από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» της Γεωργίας Μαυραγάνη

Πρώτες φωτογραφίες από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» της Γεωργίας Μαυραγάνη

Η Αισχύλεια τραγωδία θα παρουσιαστεί στις 21 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων,

Η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» από τη Δραματική Σχολή «Δήλος» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Γεωργίας Μαυραγάνη θα παρουσιαστεί στις 21 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος που διοργανώνει στις Κρηνίδες το 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων και το ΔηΠεΘε Καβάλας.

Το in.gr εξασφάλισε τις πρώτες εικόνες από της πρόβες της ομάδας.

Αναλυτικές πληροφορίες

61ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
2ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στις Κρηνίδες
Το Εργαστήρι – Camp Εντατικής Προετοιμασίας διαρκεί από 1η έως 20 Αυγούστου
Παραστάσεις 20, 21, 22 Αυγούστου

Το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος υλοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ.

Οι εντατικές πρόβες που ξεκίνησαν από την 1η Αυγούστου στις Κρηνίδες Καβάλας φτάνουν σιγά σιγά στο τέλος τους και οι τρεις σκηνοθέτες -Γιάννης Καλαβριανός, Γεωργία Μαυραγάνη και Θοδωρής Γκόνης- με τις ομάδες τους, είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του 2ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος που διοργανώνουν το 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων και το ΔηΠεΘε Καβάλας.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις Κρηνίδες την περασμένη χρονιά, το Φεστιβάλ Φιλίππων και το ΔηΠεΘε Καβάλας επαναλαμβάνουν φέτος το εγχείρημα, με προσκεκλημένους σημαντικούς καλλιτέχνες τριών ομάδων.

Ο Βελλερεφόντης σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, ο Προμηθέας Δεσμώτης από τη Δραματική Σχολή «Δήλος» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Γεωργίας Μαυραγάνη και ο Οιδίποδας σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, συνθέτουν το μωσαϊκό των παραστάσεων-παραγωγών του Φεστιβάλ Φιλίππων, που θα παρουσιαστούν στο αρχαίο θέατρο στις 20 – 21 – 22 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Εργαστήριο έλαβε χώρα στην περιοχή των Κρηνίδων από την 1η Αυγούστου και θα καταλήξει στη δημιουργία των παραπάνω τριών νέων παραστάσεων εμπνευσμένων από το αρχαίο δράμα.

Συνολικά 33 ηθοποιοί, σκηνογράφοι, δραματουργοί, σκηνοθέτες, φωτιστές διαμένουν αυτή την περίοδο στις Κρηνίδες και εργάζονται στο πλαίσιο ενός πρωτότυπου διεθνούς θεατρικού camp στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων με χαρακτήρα καλλιτεχνικό αλλά και εκπαιδευτικό.

Οι δοκιμές και όλη η προετοιμασία της κάθε παράστασης είναι ανοιχτές για το κοινό και λειτουργούν ως ανοιχτό εργαστήρι για τους φοιτητές, την τοπική κοινότητα κι όποιον ενδιαφέρεται να τις παρακολουθήσει.

Το Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος αποτελεί τον πυρήνα του Φεστιβάλ Φιλίππων, την προσωπική ματιά, καλλιέργεια και ευθύνη.

Αναλυτικά οι παραστάσεις του 2ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος

«Βελλεροφόντης
[παλεύοντας με τα τέρατα]»
Γιάννης Καλαβριανός

Στο εργαστήριο θα επιχειρηθεί μία πρώτη προσέγγιση στον σχετικά άγνωστο μύθο του σημαντικότερου ήρωα της μυθολογίας, πριν τον Ηρακλή. Η ιστορία του εγγονού του πονηρού Σίσυφου, του Βελλεροφόντη, που έγινε κατά λάθος δολοφόνος του αδελφού του, άλλαξε όνομα, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του την Κόρινθο και άρχισε μία αναμέτρηση με τη ζωή και τα θηρία της, ανθρώπινα και μυθικά, είναι η ιστορία όλων εκείνων που αποφάσισαν να τα βάλουν με τη Μοίρα και τους Θεούς. Που δάμασαν Πήγασους, σκότωσαν Χίμαιρες, δοξάστηκαν, θέλησαν να ανέβουν στον ουρανό, έχασαν το μέτρο και το δίκιο τους, καταβαραθρώθηκαν και κατέληξαν να περιπλανιούνται στους κάμπους της ζωής.

Χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τις χαμένες, μερικώς σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη, «Σθενέβοια» και «Βελλεροφόντης» και υλικό από τις πολλαπλές αναφορές στον μύθο, από την Ιλιάδα, μέχρι τον Ησίοδο, τον Πίνδαρο, τον Παυσανία και τον Στράβωνα. Συμμετέχουν 7 εκτελεστές, ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί.

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης
Ερμηνεύουν: Διαμαντής Αδαμαντιδης, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Στέφη Πουλοπούλου

 
«Αισχύλου, Προμηθέας Δεσμώτης: Ένα τραγούδι αντίστασης»
Γεωργία Μαυραγάνη  & Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Δήλος»

“Μπορεί να είμαι εδώ, καθηλωμένος
με σίδερο στυγνό,
μα θα ’ρθει η μέρα, σίγουρα
που θα προσπέσει ο “ Μέγας Άρχων”
σε μένα για να μάθει
ποια βούληση για δύναμη
πρόκειται να σαρώσει τη δύναμή του.”

Οι τριτοετείς σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Δήλος» – Δήμητρα Χατούπη με την σκηνοθετική καθοδήγηση της Γεωργίας Μαυραγάνη θα επιχειρήσουν μια πρώτη σκηνική προσέγγιση αυτού του εμβληματικού ποιήματος  του Αισχύλου.

Ένας χορός νέων, που ενώ βαθιά μέσα του διψά για επανάσταση, συνεχώς την αναβάλλει καθώς  σκοντάφτει όλο και περισσότερο σε κείνη την αντίληψη που θέλει τις επαναστάσεις να αποτυγχάνουν, ή να πνίγονται στο ίδιο τους το αίμα.

Είναι λοιπόν εφικτή η αντίσταση; Και για πόσο; Με αυτό λοιπόν τον προβληματισμό αυτοί οι νέοι άνθρωποι θα ξεκινήσουν την αφήγηση και αναπαράσταση του ιερού ποιήματος του Αισχύλου προσπαθώντας να μάθουν  αλλά και να δείξουν τι είναι η εξουσία και ποια ακριβώς η δύναμή της.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Μαυραγάνη Γεωργία
Επιμέλεια Κίνησης: Καρβουνιάρης Κωνσταντίνος

«Οιδίπους
Ανασκαφή δεύτερη»
Θοδωρής Γκόνης

Έναν αιώνα μετά την έναρξη των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, δύο ηθοποιοί, ένας σκηνοθέτης, ένας χορευτής κι ένας μουσικός, πραγματοποιούν μια ανάγνωση- ανασκαφή στην κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος”, στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Δημιουργική ομάδα: Θοδωρής Γκόνης, Θανάσης Δήμου, Θέμης Πάνου, Δημήτρης Σωτηρίου, Ανδρέας Γεωργιάδης

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024