Για τις προαναγγελθείσες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας συζήτησε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, κρίνοντάς τις παράνομες.

«Συζητήθηκε το θέμα των ενδεχόμενων νέων μη φιλικών κινήσεων εκ μέρους της Ουάσιγκτον υπό την μορφή των εμπορικών περιορισμών» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι «υπογραμμίστηκε η παρανομία παρόμοιων ενεργειών από την άποψη του διεθνούς δικαίου».

Η Ρωσία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να περιορίσει τις δραστηριότητες των τραπεζών της, ως κήρυξη οικονομικού πολέμου.

Η προειδοποίηση, από τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντικατοπτρίζει τους φόβους της Ρωσίας σχετικά με τον αντίκτυπο των νέων περιορισμών στην οικονομία της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του ρουβλίου που έχασε σχεδόν έξι τοις εκατό της αξίας του αυτή την εβδομάδα στον απόηχο των κυρώσεων.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα λάβει οικονομικά, πολιτικά ή άλλα μέτρα ως αντίποινα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν η Ουάσιγκτον βάλει στόχο να πλήξει τις ρωσικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται, ότι την Τετάρτη οι ΗΠΑ προανήγγειλαν ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς η Ουάσιγκτον διαπίστωσε πως η ρωσική κυβέρνηση έκανε χρήση του νευροτοξικού παράγοντα Novichok στην επίθεση εναντίον των δύο Ρώσων.

Ωστόσο οι κυρώσεις αναμένεται να εφαρμοστούν στις 22 Αυγούστου.