Ηαπουσία ενημέρωσης και ο κακός συντονισμός ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι» σύμφωνα με δηλώσεις του επόπτη του Κέντρου Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστου Ζερεφού.
Ο κ. Ζερεφός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν δόθηκε στον κόσμο η δυνατότητα εξόδου από την πύρινη λαίλαπα». Μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, ο όποιος κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συμβάλει με προτάσεις για το νέο σχεδιασμό της δασοπροστασίας, επεσήμανε πως «οι εκτροπές της κυκλοφορίας νομίζω ότι δεν έγιναν συντονισμένα με την πυροσβεστική. Δεν δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε οι άνθρωποι να μεταβούν, ασφαλώς προς τη σωτηρία, δηλαδή προς τη θάλασσα. Και εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να ξαναγυρίσουν πίσω όσοι έρχονται από Αθήνα και αντίστοιχα να επιστρέψουν όσοι οδηγούσαν από Μαραθώνα».
Ο κ. Ζερεφός απευθύνει σοβαρότατη προειδοποίηση όσον αφορά τον κίνδυνο από τις επιβλαβείς ουσίες για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές. «Δεν είναι μόνο τα οξείδια μολύβδου που γίνονται σκόνη και είναι επικίνδυνα, αλλά είναι το θέμα των σκεπών και των μονώσεων από αμίαντο. Ο αμίαντος ακόμη και στην κατεδάφιση, επειδή είναι επικίνδυνος για καρκίνο στους πνεύμονες, απομακρύνεται ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο», σημειώνει ο διακεκριμένος επιστήμονας.
«Το 2018 ήταν μια ανώμαλη χρονιά… Ο Απρίλιος έδωσε ρεκόρ ζέστης και δυστυχώς ο Ιούλιος έδωσε ρεκόρ θανάτων από δασική πυρκαγιά. Δεν είναι μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά ένα μείγμα σωρείας γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία».
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).