Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολύ ακριβό τίμημα για ένα... πολιτικό τίποτε

Πολύ ακριβό τίμημα για ένα… πολιτικό τίποτε

Το τέλος του waver και λίγες σκέψεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, όπως την σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ήταν η πιο αναμενόμενη απόφαση τη ΕΚΤ. Την είχε προαναγγείλει και ο Μάριο Ντράγκι. Την ώρα που ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του θα πίνουν ένα ποτήρι σαμπάνια πανηγυρίζοντας για την… καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, η πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της ΕΚΤ τελειώνει για τις ελληνικές τράπεζες. To waver που το μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια μας τελειώνει καθώς η κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι από την 21η Αυγούστου η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια για να ισχύει η παρέκκλιση μέσω της οποίας οι ελληνικές τράπεζες μπορούσαν να δίνουν ελληνικούς τίτλους ως ενέχυρα για τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Επομένως, ό,τι ισχύει για τις άλλες χώρες θα ισχύει και για την Ελλάδα.

Η γνωστή προπαγάνδα του Μαξίμου θα το «πουλήσει» ως εξής: «Γινόμαστε κανονική χώρα, επομένως τι το χρειαζόμαστε αυτό το waver;»

Αρα εφόσον μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας δεν έχουμε ανάγκη τον Μάριο Ντράγκι. Ζήτω. Ο ζυγός τέλειωσε, η τρόικα έφυγε, η οικονομία εξυγιάνθηκε, η αριστερά στην κυβέρνηση νίκησε.

Έτσι είναι αν έτσι νομίζουν. Αν και ουσιαστικά ο δανεισμός δεν είναι μεγάλος, η ανάγκη των ελληνικών τραπεζών δηλαδή δεν είναι σημαντική, η ουσία είναι άλλου. Και βρίσκεται στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει για την Ελλάδα.

Δεν μας εμπιστεύονται οι ξένοι, δεν μας θεωρούν ικανούς να προχωρήσουμε στο ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα. Δεν είδατε τι έγραψαν οι FT; Κομματικό το κράτος και επί ΣΥΡΙΖΑ με 30.000 προσλήψεις στο δημόσιο.

Δεν είδατε τι έγραψε το Γραφείο Προϋπολογισμού; Μην υποκύψουμε στις σειρήνες, μη γίνει το λάθος και ξεχάσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Αυτό ακριβώς φοβούνται οι ξένοι και δεν ανοίγουν τις αγκαλιές τους στην Ελλάδα. Δεν είμαστε ακόμη κανονική χώρα κι ούτε θα γίνουμε όσο επικρατεί ο λαϊκισμός και ο φθηνός εντυπωσιασμός.

Οι αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους είναι επί της ουσίας ανύπαρκτες. Οι δε αγορές δεν έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Ta spreads δεν αποτυπώνουν μια εικόνα χώρας που δεν έχει ανάγκη από μνημόνια και από επιτηρήσεις. Κι όλα αυτά προτού ανέβει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ όπου ήδη ακούγεται το σύνθημα «Αλέξη δώστα όλα».

Και μειώσεις φόρων, και αυξήσεις μισθών, και επιδόματα και ό,τι άλλο μπορεί να χωράει το καλάθι του πρωθυπουργού. Η δε τραγωδία στο Μάτι και η τραγική εικόνα της κυβέρνηση αναγκάζει τον Τσίπρα να δώσει ακόμη περισσότερα.

Ποιο θα είναι το αντάλλαγμα σε όλα αυτά; Ποια θα είναι η εικόνα της χώρας που από τη μια οι δανειστές θα ζητούν τήρηση των συμφωνηθέντων και η κυβέρνηση θα χορεύει σε προεκλογικούς ρυθμούς;

Σύντομα θα μάθουμε, όταν η οικονομία δεν θα έχει waver, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει χαθεί για πάντα, ίσως και ο Ευκλείδης που δεν συμφωνεί με τα παραπάνω να μην είναι στην κυβέρνηση.

Πολύ φοβούμαστε ότι πάει να γίνει ζημιά που θα την πληρώσουμε ακριβά τα επόμενα χρόνια. Δεν μας έφτανε η χαμένη τριετία εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής του διδύμου Τσίπρα – Βαρουφάκη, τώρα θα πληρώσουμε και την ανάγκη του πρωθυπουργού να κάνει τα πάντα για να παραμείνει πρωταγωνιστής του πολιτικού σκηνικού;

Πολύ ακριβό τίμημα δε νομίζετε; Και δεν αξίζει και τον κόπο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024