Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποσχέσεις Τσίπρα για διόρθωση «πιθανών λαθών» - Ιδρύεται Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών

Υποσχέσεις Τσίπρα για διόρθωση «πιθανών λαθών» – Ιδρύεται Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών

«Οχι κάλπες πάνω από την τραγωδία» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στον Κ. Μητσοτάκη

«Να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια παρουσίασης του σχεδίου για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας  λέγοντας ότι το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών έχει κλείσει τον κύκλο του.

Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η κυβέρνηση προχωράει – έστω και μετά από τα τραγικά λάθη και ολιγωρίες που οδήγησαν σε εκατόμβη νεκρών – σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να μην ξαναζήσουμε αντίστοιχη τραγωδία, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφήνοντας και πάλι αιχμές κατά της Αντιπολίτευσης.

Και αυτό, καθώς για τον κ. Τσίπρα το σημαντικό -όπως είπε- «δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας, σε βάθος και με αντικειμενικότητα». Το σημαντικό πρόσθεσε, είναι να «πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό. Όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ανείπωτη τραγωδία που στέρησε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας. Άφησε βαθύ τραύμα σε όλους μας, στους πυροσβέστες , στους αστυνομικούς, στους εθελοντές. Άφησε, πρόσθεσε, βαθύ τραύμα σε «όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη».

«Το σημαντικό δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να μην επαναληφθεί η τραγωδία και όχι να ζητάμε κάλπες πάνω από την τραγωδία», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Είμαστε προετοιμασμένοι, τόνισε, να σκύψουμε προσεχτικά σε όλα όσα έγιναν. Να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις.

Το σχέδιο για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας

Το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών έχει κλείσει τον κύκλο του, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «απαιτείται η αναδιοργάνωσή του για να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις» .

Αποφασίζουμε τη δημιουργία αναβαθμισμένης δομής με δύο χαρακτηριστικά» είπε. Μίλησε για τον ενιαίο φορέα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών ο οποίος θα υιοθετεί – όπως είπε – στα ελληνικά δεδομένα τα πιο σύγχρονα στοιχεία των μοντέλων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«H σημερινή γγ πολιτικής προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία που θα υπόκειται  στο υπουργείο Εσωτερικών» σημείωσε.

Επικεφαλής θα τοποθετηθεί διοικητής ο οποίος θα αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας και επάρκειας» ανέφερε για να προσθέσει:

Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του Διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές.

Οι δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα σε όλες τις μεγάλες τομές που απαιτούνται για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω;

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του «μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;»

«Κι αυτό, δεν έχει να κάνει με την πολιτική ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία. Μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση. Έχει να κάνει με την ανθρώπινη συγκίνηση, το συγκλονισμό, που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή» είπε για να προσθέσει.

«Έχει να κάνει με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακατέχει, και είμαι βέβαιος ότι διακατέχει, τον καθένα μας. Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα «γιατί» και τα «διότι». Με αδιάβλητες διαδικασίες, και αδιάβλητα πρόσωπα. Και να είναι όλοι σίγουροι, ότι αυτό θα το κάνουμε».

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να πει «όχι στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν εκείνοι που έδωσαν τη μάχη, που ήταν στη πρώτη γραμμή, που έζησαν την ανθρώπινη τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο».

Αναφέρθηκε στον υποπυραγό Ανδρέα Δημητρίου που την ώρα που επιχειρούσε στο καθήκον – όπως είπε –  έδινε την άνιση μάχη με τις φλόγες και τα 11 μποφόρ, έχασε τη γυναίκα και το παιδί του λίγο παρακάτω, στο Μάτι, από τη λαίλαπα της πυρκαγιάς».

Υπογράμμισε ακόμη, πως «ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο, μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια», σημείωσε.

Διότι, όπως είπε, «το σημαντικό, σήμερα δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας, σε βάθος και με αντικειμενικότητα. Και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό. Όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».

Ζήτησε τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων

Δύο και πλέον εβδομάδες μετά την τραγωδία με τους 93 νεκρούς ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε «τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί και όλα να διερευνηθούν σε βάθος, σε σχέση με τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική».

Κάλεσε μάλιστα το  σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, που μπορεί – όπως είπε –  «να μας οδηγήσει ως Πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά».

Την ίδια έκκληση απηύθυνε και ως προς τη δέσμη μέτρων για την «οικιστική κάθαρση», λέγοντας: «Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».

Παρουσίαση του νέου σχεδίου για την Πολιτική Προστασία.

Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε όλες εκείνες τις μεγάλες τομές για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, να αναβαθμίσουμε τις διοικητικές λειτουργίες, να εκσυγχρονίσουμε τις κρατικές δομές, να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, που θα βρίσκεται δίπλα στο πολίτη. Παρουσίαση του νέου σχεδίου για την Πολιτική Προστασία.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024