Έχουν περάσει ήδη πάνω από δύο εβδομάδες από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική και οι κάτοικοι προσπαθούν με τις λιγοστές δυνάμεις που τους έχουν απομείνει να επουλώσουν τις πληγές τους.

Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Οι κάτοικοι δεν πιστεύουν στα μάτια τους.

Ο πόνος είναι αβάσταχτος. Θλίψη και οδύνη είναι τα συναισθήματα που τους διακατέχουν δεκαεπτά ημέρες μετά την τραγωδία.

Με τον πιο τραγικό και οδυνηρό τρόπο 93 άτομα, μέχρι στιγμής, έχασαν τη ζωή τους μέσα στις φόλες. Από νήπια μέχρι και ηλικιωμένους έχει ο κατάλογος των νεκρών της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι.

Καμένα σπίτι, μηχανάκια και αυτοκίνητα μπορεί να διακρίνει κανείς στο Μάτι.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, η οσμή των καμένων είναι αφόρητη. Ο Αγγελος Τζωρτζίνης, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου περιγράφοντας τα όσα είδε το βράδυ της «μαύρης Δευτέρας»: «Έφτασα νωρίς το βράδυ. Ήταν το απόλυτο χάος. Σαν να είχε πέσει κομήτης. Υπήρχαν εστίες φωτιάς, αλλά κατά κύριο λόγο υπήρχε σκοτάδι, καθώς είχε κοπεί το ρεύμα», περιγράφει. «Τότε είδα τα απανθρακωμένα σώματα»

«Είδα έναν εικονολήπτη. Εκμεταλλεύτηκα το φως από την κάμερά του για να τραβήξω μερικές φωτογραφίες, πολύ γρήγορα. Στην αρχή, δεν είχα συνειδητοποιήσει πλήρως τι είχα φωτογραφήσει. Τότε, είδα τα απανθρακωμένα σώματα κάτω από ένα αυτοκίνητο. Δύο, μπλεγμένα.

Η αστυνομία είπε αργότερα ότι υπήρχε και ένα παιδί εκεί. Δεν το είδα. Από ένα άλλο ανθρώπινο σώμα είχαν απομείνει μόνο οστά και λίγη σάρκα. Η μυρωδιά της καμένης σάρκας ήταν αφόρητη. Υπήρχαν κι άλλοι απανθρακωμένοι άνθρωποι στα αυτοκίνητα, αλλά το συνειδητοποίησα αργότερα, όταν έστελνα τις φωτογραφίες»,

Όσοι κατάφεραν να σωθούν έφυγαν από το Μάτι, όσοι έχουν μόνιμες κατοικίες προσπαθούν να συνεχίσουν τις ζωές τους, σε ένα μέρος που η απώλεια των δικών τους ανθρώπων

Η θλίψη βαθιά. Οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει κλαίνε. Τα «Γιατί;» είναι πολλά.

Το Μάτι σίγησε. Στην άμμο δεν υπάρχουν χαρούμενες φωνές μόνο στεφάνια και οδύνη για όσους έφυγαν έτσι ξαφνικά.

Τα μηνύματα είναι απλά: «Καλό παράδεισο θα σας θυμόμαστε για πάντα».