Για «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» έκανε λόγο σε συνέντευξή του ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με αφορμή την προοπτική ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, σε απόσπασμα της συνέντευξής του στην εφημερίδα Kommersant, το οποίο μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, o Μεντβέντεφ επανέλαβε την άποψή του ότι η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

«Αυτό (σ.σ. η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ) μπορεί να προκαλέσει μια τρομακτική σύγκρουση, είναι ακατανόητο, γιατί χρειάζεται να γίνει αυτό;» είπε, διερωτώμενος αν πρόκειται για διπλωματικό τέχνασμα.

«Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, προτείνουμε οι συνάδελφοί μας στο ΝΑΤΟ να μας πουν πού αλλού μπορεί να εφαρμόσουν αυτό το τέχνασμα. Για παράδειγμα, μπορεί να προσκαλέσουν το Κόσοβο να γίνει μέλος της Συμμαχίας ή την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Θα βελτιώσει αυτό την κατάσταση στον κόσμο;» διερωτήθηκε.

 

Παράλληλα, ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο σύγκρουσης στην οποία θα εμπλακεί η Ρωσία, εάν επιτραπεί στη Γεωργία να γίνει τελικά μέλος του ΝΑΤΟ, ευελπιστώντας  ότι η ηγεσία της Συμμαχίας διαθέτει επαρκή κοινή λογική για να μην κάνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Ιουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Συμμαχίας να εντάξει την Γεωργία στους κόλπους της, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πότε θα συντελεσθεί αυτό. Πριν από δέκα χρόνια στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας είχαν δηλώσει ότι με την πάροδο του χρόνου η Γεωργία και η Ουκρανία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.