Για πρώτη φορά μετά τη χούντα στην Αργεντινή, ο στρατός καλείται ν' αναλάβει ρόλο θεματοφύλακα και της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

Τριανταπέντε χρόνια μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, οι ένοπλες δυνάμεις εξουσιοδοτήθηκαν, με κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, να επεμβαίνουν εάν θεωρείται πως είναι απαραίτητο ν΄αντιμετωπιστούν απειλές για την εσωτερική ασφάλεια.

Το μέτρο θα εμπλέξει τις ένοπλες δυνάμεις της Αργεντινής στην αντιμετώπιση «των παγκόσμιων απειλών του 21ου αιώνα», κρίνει ο δεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι: θα επιτρέψει στον στρατό να συμμετέχει σε επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών.

Στον στρατό θ’ ανατεθεί επίσης η φύλαξη εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας, όπως πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων.

Η μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση Μάκρι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις στη χώρα, όπου 30.000 άνθρωποι «εξαφανίστηκαν» κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος της περιόδου 1976-1983.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο ρόλος του στρατού είχε αποφασιστεί να περιοριστεί στην υπεράσπιση της χώρας στην περίπτωση που δεχόταν επίθεση από ξένο κράτος.

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν εναντίον της μεταρρύθμισης του Μάκρι την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr