Το έχουν στη διάθεσή τους από το 2015, αλλά δεν το αξιοποιούν, οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής, η Περιφέρεια και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας

«Η Πολιτεία και συγκεκριμένα η ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας διαθέτει ένα πρωτοποριακό εργαλείο που προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την πορεία εξάπλωσης οποιασδήποτε πυρκαγιάς» αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ».

Το έχουν στη διάθεσή τους από το 2015, αλλά δεν το αξιοποιούν, οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής, η Περιφέρεια και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για την εφαρμογή FLIRE, μια πλατφόρμα εφάμιλλη των πιο προηγμένων προγνωστικών εργαλείων του εξωτερικού, η οποία υλοποιήθηκε από ερευνητές του Πολυτεχνείου με κοινοτικά κονδύλια.

Από τη στιγμή που η εφαρμογή παραδόθηκε στους αρμόδιους φορείς απαξιώθηκε, παρότι παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τα σενάρια επέκτασης κάθε πυρκαγιάς αναλύοντας τις καιρικές συνθήκες αλλά και την καύσιμη ύλη που είναι συγκεντρωμένη στις περιοχές από όπου διέρχονται οι φλόγες. Επίσης, σε περίπτωση που η εφαρμογή το κρίνει απαραίτητο δίνει εντολή για εκκένωση οικισμών.

Η πλατφόρμα ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2012 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE, κόστισε 1.617.734 ευρώ και χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. «Στο διάστημα αυτών των ετών έγιναν τουλάχιστον οκτώ επίσημες συναντήσεις με την παρουσία των δημάρχων των γύρω περιοχών, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και εκπροσώπων της Περιφέρειας και άλλες δεκαέξι ανεπίσημες συναντήσεις για ενημέρωση ή εκπαίδευση των ανθρώπων που θα το χειρίζονταν.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr