Την Τρίτη δημοσιεύεται η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους

Τα συμπεράσματά του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα δώσει την Τρίτη στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ αναμενεται ότι θα επιβεβαιώνει τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για τις αγορές από τις οποίες θα εξαρτάται πλέον η Ελλάδα. Το χρέος θα κρίνεται βιώσιμο μεσοπρόθεσμα μέχρι το 2032, ενώ μακροπρόθεσμα θα υπάρχουν αστερίσκοι.

Το ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τη βιωσιμότητά του το διάστημα από το 2033 έως το 2060 και θα πετάει το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους οι οποίοι έχουν δεσμευτεί ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αν υπάρξει ανάγκη.

Είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, στην οποία συζητήθηκε και εγκρίθηκε η έκθεση του άρθρου 4. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας, όμως, ότι η χώρα πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιουνίου, σε κείμενο συμπερασμάτων που είχε δώσει στη δημοσιότητα, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής στην Αθήνα, εξέφραζε ανησυχία του για τη βιωσιμότητα του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο κείμενο «θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί πρόσβαση στις αγορές περισσότερο μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr