Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΑΡΣΙΣ: Έως και το 65% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, θύματα απαγωγής

ΑΡΣΙΣ: Έως και το 65% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, θύματα απαγωγής

Με αφορμή την 20η Ιουλίου η οποία έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

Υπολογίζεται ότι το 60% με 65% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα, έχουν βιώσει την εμπειρία της απαγωγής σύμφωνα με στοιχεία της η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ.

Στα στοιχεία έρχονται με αφορμή την 20η Ιουλίου η οποία έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο παιδικής προστασίας της ΑΡΣΙΣ, Θωμά Χαραλαμπίδη, το νούμερο προκύπτει από όσα έχουν αναφέρει οι ίδιοι οι ανήλικοι, προσθέτοντας ότι κάποιες υποθέσεις έχουν απασχολήσει και την Αστυνομία.

Μια κοινή περίπτωση, είναι οι γονείς να δίνουν ένα ποσό σε έναν γνωστό τους, ο οποίος θεωρείται ότι θα φέρει το παιδί στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Μόλις όμως το παιδί περάσει τα σύνορα οι διακινητές τα κρατάνε σε ένα χώρο και ζητάνε από τους γονείς τους περισσότερα χρήματα για να τα απελευθερώσουν.

Οι ομάδες Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο (Street Work) της ΑΡΣΙΣ, εντόπισαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 στη Θεσσαλονίκη 190 ανήλικα προσφυγόπουλα, πολλά από τα οποία είχαν πέσει θύματα παράνομης κατακράτησης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, η ΑΡΣΙΣ, παρέχει στα παιδιά έναν υπνόσακο, τροφή και νομική συμβουλευτική.

Όσον αφορά τη στέγασή τους, απευθύνεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία μεριμνά για αυτό. «Όσο πιο γρήγορα μπορεί ένα άστεγο παιδί να έχει στέγη, τόσο ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι γι΄ αυτό» δηλώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο σύστημα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπάρχουν 1.200 θέσεις σε δομές φιλοξενίας και αυτή τη στιγμή στις λίστες αναμονής είναι 2.000 ανήλικα προσφυγόπουλα.

Όπως εκτιμά η ΑΡΣΙΣ, 700 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, καθώς και παιδιά Ρομά από τα Βαλκάνια, έχουν εντοπιστεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και υπόκεινται σε κάθε είδους εκμετάλλευση.

Βάσει έκθεσης του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε με αφορμή τη σημερινή μέρα, 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι παιδιά, ενώ σε χώρες της Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας τα παιδιά αποτελούν την πλειοψηφία.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024