Οι Κούρδοι της Συρίας, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι συμφώνησαν με τη Δαμασκό «να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη προς μια δημοκρατική και αποκεντρωμένη Συρία», σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο εμφύλιος που σπαράσσει επί χρόνια τη χώρα.

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, ο πολιτικός βραχίονας του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF), που έχει τη στήριξη της Ουάσινγκτον, επισήμανε ότι κατέληξε στη συμφωνία αυτήν έπειτα από διαπραγματεύσεις που είχε με τη Δαμασκό αυτήν την εβδομάδα.

«Η συνάντηση κατέληξε σε μια συμφωνία για το σχηματισμό επιτροπών σε διάφορα επίπεδα (…) τερματίζοντας τη βία και τον πόλεμο» επισήμανε το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιτροπές αυτές θα καταρτίσουν «έναν οδικό χάρτη για μια δημοκρατική και αποκεντρωμένη Συρία».

Προς το παρόν η συριακή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο συμπρόεδρος του Συμβουλίου Ρίαντ Ντάραρ επισήμανε ότι τόσο το Συμβούλιο όσο και η συριακή κυβέρνηση «επιθυμούν να δουν τη Συρία να αποκαθίσταται. «Επιζητούμε πολιτική λύση και όχι την αντιπαράθεση» τόνισε.

Υπερασπίστηκε μάλιστα την απόφαση των Κούρδων να συνασπιστούν με τις ΗΠΑ, ορκισμένο εχθρό του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ. «Έπρεπε να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ και το διεθνή συνασπισμό, προκειμένου να απελευθερώσουμε τη χώρα μας από το Ντάες» τόνισε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ.

Οι βασικές κουρδικές οργανώσεις είναι μεταξύ των λίγων νικητών του εμφυλίου στη Συρία, καθώς έχουν κερδίσει την αυτονομία τους σε μεγάλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του SDF. Παράλληλα έχουν αποφύγει τη σύγκρουση με τον Άσαντ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πολέμησαν εναντίον κοινών τους εχθρών.

Συνομιλίες μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και της Δαμασκού έχουν ήδη ξεκινήσει για την επιστροφή των δημοσίων υπαλλήλων στην περιοχή που ελέγχουν, αλλά και την ανοικοδόμηση ενός από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της χώρας, του φράγματος Τάκμπα, του μεγαλύτερου της Συρίας, το οποίο ο SDF ανακατέλαβε από το Ισλαμικό Κράτος πέρσι με τη συνδρομή των ΗΠΑ από αέρος.

Πρώτη φορά το Μάιο ο Άσαντ δήλωσε ότι «ανοίγει τις πόρτες» για συνομιλίες με τον SDF, αν και παράλληλα απείλησε και με βία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr