Νέα προκλητική τοποθέτηση εκ μέρους του Πάνου Καμμένου, αυτή τη φορά για το ζήτημα της διάσωσης από την παραλία στο Μάτι

Απαντώντας σε καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υποστήριξε ότι «η φρεγάτα «Έλλη» κατέπλευσε έγκαιρα στην ανατολική Αττική και ανέλαβε το έργο συντονισμού των υπόλοιπων πλωτών μέσων που βρίσκονταν στην περιοχή».

Πρόκειται για μια από τις δηλώσεις ή ανακοινώσεις εκ μέρους του Πάνου Καμμένου που έχουν πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα. Βρίσκεται, δε, και σε αναντιστοιχία με την προτροπή του πρωθυπουργού κατά την απογευματινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αναλάβει ολόκληρη η κυβέρνηση την «πολιτική ευθύνη» για την φονική πυρκαγιά.

Αν και είναι σαφές ότι η αναφορά σε «ανάληψη της πολιτικής ευθύνης» είναι ένα επικοινωνιακό τρικ, ένα κενό πραγματικού περιεχομένου πυροτέχνημα, καθώς δεν συνοδεύεται από κάτι πρακτικό -όπως για παράδειγμα μια παραίτηση-, τουλάχιστον θα μπορούσε να οδηγήσει τον συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει λίγο τους τόνους της προκλητικότητάς του.

Γιατί είναι προκλητικό να υποστηρίζει ότι «η φρεγάτα «Έλλη» κατέπλευσε έγκαιρα στην ανατολική Αττική και ανέλαβε το έργο του συντονισμού των υπόλοιπων πλωτών μέσων που βρίσκονταν στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «Έλλη» ξεκίνησε από την Ανδρο για τις ακτές της ανατολικής Αττικής. Σε ό,τι αφορά το «έγκαιρα», αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν στη θάλασσα παρέμειναν εκεί για πάνω από τέσσερις ώρες μέχρι να τους περισυλλέξουν τα «άλλα πλωτά μέσα». Κάποιοι από αυτούς δεν άντεξαν και ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα.

Επίσης ερωτήματα έχει προκαλέσει το γεγονός της κινητοποίησης της «Έλλης», καθώς είναι πασιφανές ότι δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει τις παραλίες στο Μάτι. Έτσι σε κάθε περίπτωση ήταν αναγκαία μικρότερα σκάφη, όπως του λιμενικού ή ιδιωτικά σκάφη. Όμως ο κρατικός μηχανισμός άργησε πολύ να κινητοποιήσει τέτοιου είδους σκάφη, με αποτέλεσμα όσοι είχαν καταφύγει στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες να ζουν έναν εφιάλτη.

Είναι απορίας άξιο, δε, γιατί δεν θα μπορούσε το λιμενικό να αναλάβει το συντονισμό των μικρών σκαφών που μπορούσαν να πλησιάσουν τις ακτές στο Μάτι και έπρεπε για το λόγο αυτό να έρθει η φρεγάτα «Έλλη» από την Ανδρο…

Πρόκειται ασφαλώς για άλλη μία πτυχή της έλλειψης σχεδιασμού και των εγκληματικών λαθών που έγιναν στη διαχείριση της κρίσης με τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Το ζήτημα τέθηκε και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες ο Νίκος Τόσκας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, αλλά όπως και πολλά άλλα ερωτήματα δεν απαντήθηκε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr