Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οργή λαού κατά Καμμένου: «Μας αφήσατε στο έλεος του Θεού»

Οργή λαού κατά Καμμένου: «Μας αφήσατε στο έλεος του Θεού»

Μια κοπέλα, κλαίγοντας είπε «δεν μας έμεινε τίποτα», «καήκαμε». «Μας είπαν «βουτήξτε να σωθείτε. Πώς να βουτήξουν οι ηλικιωμένοι;»

Οργή λαού στο Μάτι κατά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος επισκέφτηκε μετά από δύο ημέρες τις πληγείσες περιοχές.

«Αφήσατε να καεί κόσμος τζάμπα. Μας αφήσατε στο έλεος του Θεού», του είπε και ρώτησε: «Γιατί έκλεισε η Μαραθώνος, γιατί δεν έγινε εκκένωση, οι κατασκηνώσεις πώς εκκενώθηκαν;», του είπε απευθυνόμενη μια από τους κατοίκους.

Μια κοπέλα, κλαίγοντας είπε «δεν μας έμεινε τίποτα», «καήκαμε». «Μας είπαν «βουτήξτε να σωθείτε. Πώς να βουτήξουν οι ηλικιωμένοι;» Ο κ. Καμμένος για απάντηση ανέφερε «θα ανοίξουμε τους δρόμους προς τη θάλασσα. Αυτά έγιναν, τώρα θα υπάρξει πρόσβαση στην παραλία».

Η κοπέλα συνέχισε: «20 χρονών παιδιά! Τόσα πτώματα». Και ο πατέρας της, ο κ. Δημήτρης Καρδιάκος δίπλα της κλαίγοντας επίσης είπε: «Είναι δύσκολες στιγμές. Τι να πω σε αυτό το παιδί που έχασε τον φίλο της τον Πάρη; Δεν είναι ψέμματα παιδιά. Δεν είναι πολιτικά εδώ. Εδώ πρέπει να σώσουμε την κατάσταση».

Ο κ. Καμμένος απάντησε: «Εμείς είμαστε εδώ και ως ένοπλες δυνάμεις προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται. Ο ανθρώπινος πόνος δεν αντικαθίσταται. Δεν μπορώ να φέρω τα παιδιά πίσω. Βλέπω την κόρη μου και βλέπω το παιδάκι το 9χρονο που ήταν μέσα και το ψάχνουμε και αισθάνομαι το ίδιο».

«Στην θάλασσα έσβησε η φωτιά! Πεταγόντουσαν τα τζάμια στα παιδιά και τους είπα να μην κοιτάνε πίσω! Τέσσερις ώρες κολυμπάγαμε και τους έλεγα μην γυρίσετε πίσω γιατί πέφτουν σπίθες στα μάτια», είπε ο πατέρας του κοριτσιού με την πεθερά του να νοσηλεύεται στην εντατική στο Σισμανόγλειο.

Και το κορίτσι κλαίγοντας είπε: «Όποιος καθόταν στην στεριά, κάηκε! Όποιος έφυγε βαθιά σώθηκε! Στα άπατα! Ήρθε το Λιμενικό και δεν μπορούσε να πλησιάσει. Μας έλεγαν βουτήξτε να σωθείτε! Πως να βουτήξουμε να σωθούμε. Πως να βουτήξουν οι ηλικιωμένοι; Ούτε στα ρηχά δεν μπορούν να βουτήξουν».

Και η άθλια απάντηση του υπουργού για την αργή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν μια φράση που είπε σε ανθώπους που έχασαν τα πάντα: «Αυτά, μόνο εσείς και ο Πορτοσάλτε τα λέτε».

Ομως, η απαράδεκτη εμφάνιση του Πάνου Καμμένου δεν σταμάτησε εκεί. «Ηταν εδώ οι βάρκες, οι βατραχάνθρωποι, το λιμενικό…» ξεκίνησε να λέει ο υπουργός Αμυνας. «Δεν ήταν κανείς», απάντησε ο πολίτης για να ακούσει εμβρόντητος τον κ.Καμμένο να του λέει: «δεν σε πιστεύω. Τα παιδιά σου ποιός τα έβγαλε;». «Εγώ τα έβγαλα», απάντησε κλαίγοντας ο άνθρωπος.

Ο υπουργός Άμυνας έπιασε κουβέντα με τον παππού του παιδιού. «Εδώ στο Μάτι μένουμε αλλά ήμασταν από τους τυχερούς. Σώσαμε το μωρό. Σώσαμε το αυτοκίνητο. Το σπίτι κάηκε λιγάκι. Μέχρι τις 4 το πρωί ήμασταν στην θάλασσα και μετά πήγαμε στο ξενοδοχείο και μας φιλοξένησαν τα παιδιά. Τρέχαμε με το μωρό αγκαλιά εδώ στην Κύπρου και η φωτιά από πίσω. Έβλεπα στην τηλεόραση την Κινέτα και μου λέει η γυναίκα μου: «Καιγόμαστε» και βγαίνω στο δρόμο και είχε φτάσει 500 μέτρα από το σπίτι».

«Ήμασταν στην παραλία από τις 18:00 η ώρα και καιγόμασταν» λέει κλαίγοντας μια κοπέλα απευθυνόμενη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και προσθέτει: «Έχουνε καεί τα πάντα!».

«Δεν υπήρχε προστασία, δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχει οργάνωση» τονίζει άλλος πολίτης μιλώντας στον Πάνο Καμμένο. Κι ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσπαθούσε να πει ότι υπήρχαν ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού που βοηθούσαν τους εκατοντάδες ανθρώπους που έπεσε στη θάλασσα για να γλυτώσουν από τις φλόγες, ο ίδιος πολίτης διαψεύδει τον Πάνο Καμμένο.

Όποιος καθόταν στη στεριά χάθηκε, όποιος έφυγε βαθιά μέσα σώθηκε» λένε οι πολίτες στον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τις δραματικές ώρες που έζησαν μετά τις 18:15 το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου, όταν η φωτιά άπλωσε τον όλεθρο του θανάτου στο Μάτι.

«Στα άπατα δηλαδή;» ήταν η διευκρινιστική ερώτηση που έκανε ο Πάνος Καμμένος, για τους ανθρώπους που κολυμπούσαν στην ανοιχτή θάλασσα για να σώσουν τη ζωή τους από την καταστροφική πυρκαγιά.

«Τους έλεγα μην γυρίσετε πίσω γιατί πέφτουν σπίθες στα μάτια» είναι η εικόνα που μεταφέρει ένας πολίτης, επισημαίνοντας ότι ακόμη κι αν είχαν τις δυνάμεις, τις πρώτες ώρες μετά την επέλαση της φωτιάς οι ευρισκόμενοι στη θάλασσα δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην ακτή.

«Ήρθε το Λιμενικό και δεν μπορούσε να πλησιάσει: «Λέει βρίσκουμε από κάτω, βουτήξτε να σωθείτε», πώς να σωθούν οι ηλικιωμένοι; δεν ξέρουν μπάνιο ούτε στα ρηχά…» τονίζει μια κοπέλα με φωνή που αποκαλύπτει την αγωνία και τον πόνο της.

«Παρασταθήκατε, ο Ηλίας που βγήκε με 60% δεν ήταν ποτέ εδώ από την πρώτη μέρα» λέει άλλο πρόσωπο στον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς, τον οποίο φέρνει σε αντιδιαστολή με τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη από την κινητοποίηση του οποίουν οποίο οι πολίτες έχουν μεγάλα παράπονα.
τους έλεγα μην γυρίσετε πίσω γιατί πέφτουν σπίθες στα μάτια ήρθε το Λιμενικό και δεν μπορούσε να πλησιάσει, λέει βρίσκουμε από κάτω, βουτήξτε να σωθείτε, πώς να σωθούν οι ηλικιωμένοι; δεν ξέρουν μπάνιο ούτε στα ρηχά.

Η σύσκεψη

Στη σύσκεψη που είχε ο κ. Καμμένος με τον με τον Δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς, ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι το 25% των σπιτιών, περίπου 1500 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς -ανάμεσα σε αυτά και το δικό του- 50% είναι μερικώς κατεστραμμένα και 25% ανέπαφα.

Ο δήμαρχος Ραφήνας ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό να διαθέσουν βρεφονηπιοκόμους, ώστε να στελεχωθούν οι παιδικοί σταθμοί της περιοχής, για να απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά με σκοπό να ξεφύγουν από την άσχημη κατάσταση που επικρατεί. Επίσης, ζήτησε τη βοήθεια του στρατού για την ανοικοδόμηση του κλειστού γυμναστηρίου στον Νέο Βουτζά.

Ο υπουργός Άμυνας, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι πρόθεση του υπουργείου Άμυνας είναι να συμβάλει στην πλήρη ανοικοδόμηση της περιοχής. Πολύ σημαντική, τόνισε, είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση και ο στρατός με τα μηχανήματα θα συμβάλει σε αυτό άμεσα. Ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει η ρυμοτομία στην περιοχή και να ανοίξουν δρόμοι προς τη θάλασσα για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων του στρατού που έχει στηθεί στην περιοχή, καθώς και το κινητό μαγειρείο που προετοιμάζει φαγητό για τους κατοίκους, αλλά και για τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας που επιχειρούν στην περιοχή.

Στη συνεχεια μετέβη το κέντρο συντονισμού του στρατού ξηράς που έχει στηθεί κοντά στα ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα, όπου ενημερώθηκε για τις περιπόλους που κάνουν κλιμάκια του στρατού με την πυροσβεστική και αστυνομία, για την προστασία περιουσιών, αλλά και τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024