Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ άρχισε να κατεδαφίζει εγκαταστάσεις σε πεδίο δοκιμών πυραύλων

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ άρχισε να κατεδαφίζει εγκαταστάσεις σε πεδίο δοκιμών πυραύλων

Ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως έχει αρχίσει να κατεδαφίζει εγκαταστάσεις-κλειδιά σε ένα πεδίο δοκιμών πυραύλων και εκτόξευσης δορυφόρων, γεγονός που πιθανόν αποτελεί ένα πρώτο, απτό αποτέλεσμα της ιστορικής συνάντησης κορυφής της 12ης Ιουνίου ανάμεσα στο βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε τη Δευτέρα μια οργάνωση ειδικών.

Κατά την οργάνωση 38 North, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των εξελίξεων στη Βόρεια Κορέα, δορυφορικές φωτογραφίες του πεδίου δοκιμών Σόχε, που τραβήχτηκαν την 20ή και την 22α Ιουλίου από την εταιρεία Digital Globe, εικονίζουν δομές και κτίρια στο πεδίο αυτό που έχουν αρχίσει να διαλύονται.

Στο Σόχε αναπτύσσονταν επίσης μηχανές για βαλλιστικούς πυραύλους και οι εγκαταστάσεις εκεί θεωρούνταν εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) της Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με την 38 North, «καθώς οι εγκαταστάσεις αυτές πιστεύεται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τεχνολογιών για το πρόγραμμα ICBM της Βόρειας Κορέας, οι προσπάθειες αυτές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Κιμ ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας τού υποσχέθηκε στη Σιγκαπούρη πως ένα σημαντικό πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων θα καταστρεφόταν πολύ σύντομα.

Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε σε ποιο πεδίο δοκιμών αναφερόταν. Αμερικανός αξιωματούχος πάντως είχε κατόπιν διαβεβαιώσει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως επρόκειτο για το Σόχε, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας.

Πάντως, οι πιο νεόδμητες εγκαταστάσεις στο εν λόγω πεδίο δοκιμών έχουν παραμείνει άθικτες μέχρι στιγμής.

Ένας αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υποβάθμισε την εξέλιξη, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Πεντάγωνο δεν έδινε τόση σημασία στο πεδίο δοκιμών του Σόχε. «Δεν βρίσκεται στα ραντάρ μας» είπε χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα, μολονότι πολλοί παρατηρητές σημειώνουν την απουσία χειροπιαστής προόδου, ένα μήνα και πλέον μετά τη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024