Η γυμναστική προλαμβάνει τα χρόνια νοσήματα
Οι ηλικιωμένοι που γυμνάζονταν περισσότερο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι ελεύθεροι νόσων και πλήρως λειτουργικοί
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, υποστηρίζει ότι οι ηλικιωμένοι που αθλούνται περισσότερο από το συνιστώμενο έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας πάθησης, συγκριτικά με όσους δεν αθλούνται.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Westmead έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση πάνω από 1.500 Αυστραλούς ενήλικες, άνω των 50 ετών, για πάνω από δέκα χρόνια.
Τα άτομα που γυμνάζονταν έντονα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γλιτώσουν το εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή νόσο, τη στηθάγχη, τον καρκίνο και τον διαβήτη και να έχουν άριστη σωματική και πνευματική υγεία, δέκα χρόνια αργότερα.
Όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, επίκουρος καθηγήτρια Μπαμινι Γκοπιναθ από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ενήλικοι που περιλαμβάνουν πάνω από 5.000 μεταβολικά ισοδύναμα λεπτά στην εβδομάδα τους έχουν τη μέγιστη μείωση ως προς τον κίνδυνο χρόνιας νόσου. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι ηλικιωμένοι που γυμνάζονταν περισσότερο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι ελεύθεροι νόσων και πλήρως λειτουργικοί».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τουλάχιστον 600 μεταβολικά ισοδύναμα λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, δηλαδή 150 λεπτά ζωηρού βαδίσματος ή 75 λεπτά τρέξιμο.
Η ερευνήτρια παραδέχεται ότι μπορεί για ορισμένους ηλικιωμένους να μην είναι εφικτό να γυμναστούν στα επίπεδα του δείγματος της μελέτης αλλά τους ενθαρρύνει να γυμνάζονται στο επίπεδο που μπορούν.
- Βραζιλία: Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Μπουένος Αϊρες μετά τις «προσβλητικές» δηλώσεις του Μιλέι
- ΛΔ Κονγκό: 3.200 κρούσματα του Εμπολα, συμπεριλαμβανομένων 1.405 θανατηφόρων
- Γερμανία: Ο υπουργός Μεταφορών ζητά την απόλυσή του κάνοντας λόγο για «αναξιοπρεπή κατάσταση»
- Ουκρανία: «Χτυπήθηκαν λιμάνια και πλοία» από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ βυθίστηκε το Golden Leo
- Βιετνάμ: 17 ναυτικοί αγνοούνται έπειτα από ναυάγιο φορτηγού στη Νότια Σινική Θάλασσα
- Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών κατά 5% και πλέον εξαιτίας ελπίδων για συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Αυτός είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Τραμπ να μην τα βομβαρδίσει άλλο
- Σούπερ Ελ Νίνιο: Δυσοίωνες προβλέψεις για την Αφρική – Οικονομική ζημιά ύψους 10-20 δισ. δολαρίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442