Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εφιαλτική νύχτα : Στο έλεος του πύρινου ολέθρου Μάτι και Ν. Βουτζάς

Εφιαλτική νύχτα : Στο έλεος του πύρινου ολέθρου Μάτι και Ν. Βουτζάς

Σε πύρινη κόλαση με δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα καμμένα έχει μετατραπεί η περιοχή Μάτι εξαιτίας του πύρινου μετώπου που μαίνεται από την Καλλιτεχνούπολη και τον Νέο Βουτζά μέχρι την παραλία στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι από το μεσημέρι της Δευτέρας

Σε πύρινη κόλαση με δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα καμμένα έχει μετατραπεί η περιοχή Μάτι εξαιτίας του πύρινου μετώπου που μαίνεται από την Καλλιτεχνούπολη και τον Νέο Βουτζά μέχρι την παραλία στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι φλόγες έχουν γλύψει δεκάδες σπίτια σε τρεις οικισμούς, τους οποίους οι κάτοικοι εγκατέλειψαν έντρομοι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχεδόν 100 σπίτια και δεκάδες αυτοκίνητα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, ενώ υπάρχουν αναφορές για άτομα που ήταν εγκλωβισμένα σε σπίτια και λόγω της αδυναμίας που υπάρχει στην πρόσβαση και αγνοείται η τύχη τους.

Στην προσπάθεια του να διαφύγουν, εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στις παραλίες της περιοχής ώστε να αποφύγουν τις φλόγες.

Για αυτόν τον λόγο, στην θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας καταπλέουν η φρεγάτα «Έλλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό των πολιτών, ενώ ακόμα και τα πλοία της γραμμής διασώζουν κόσμο.

Επιπλέον, τρία σκάφη του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης και παραπλέοντα σκάφη σπεύδουν στις ακτές της Ραφήνας για να απεγκλωβίσουν άτομα.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, είπε πως υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι στο Κόκκινο Λιμανάκι, ενώ η ΕΡΤ μετέδωσε ότι από το Μάτι απομακρύνονται κάτοικοι με τη βοήθεια της ομάδας ΔΙΑΣ.

Σε μεγάλη τραγωδία, ίσως με ανυπολόγιστο αριθμό θυμάτων ενδέχεται να εξελιχθεί η πυρκαγιά στην περιοχή της Ραφήνας, μετά τον εντοπισμό πολλών τραυματιών και πιθανόν νεκρών ατόμων στο παραλιακό εστιατόριο «Κάβος» στην περιοχή Μάτι, όπου φέρεται να είχαν εγκλωβισθεί εκατοντάδες άτομα (σσ.: υπάρχουν αναφορές για περίπου 700 άτομα που είχαν παγιδευθεί στο εστιατόριο).

Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης. Αφού πέρασε από την περιοχή του Νταού Πεντέλης όπου έκαψε σπίτια, κινήθηκε προς τον Νέο Βουτζά. Ο οικισμός στο Νέο Βουτζά άρχισε να εκκενώνεται στο βόρειο κομμάτι, ενώ λίγο πριν από τις 19:00, η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου επίσης έκαψε σπίτια και αυτοκίνητα. Η φωτιά έφθασε μέχρι και το Κόκκινο Λιμανάκι.

Από εκείνη την ώρα οι κάτοικοι ζουν ώρες αγωνίας, Πληροφορίες ανέφεραν πως από νωρίς στο δρόμο για την παραλία στο Μάτι υπήρχε βενζινάδικο, η δεξαμενή του οποίου εξερράγη.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου έκανε λόγο για έως 200 καμμένα σπίτια, ενώ εξέφρασε φόβους για την τύχη των εγκλωβισμένων ατόμων. Όπως είπε, το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτιά απειλεί και τη Ραφήνα.

Νωρίτερα, η φωτιά απείλησε και τη Μονή Παντοκράτορα στον Ν.Βουτζά, ενώ από τις κατασκηνώσεις στο Ζούμπερι και τον Αγιο Ανδρέα απομακρύνθηκαν περίπου 600 παιδιά. Τα παιδιά αυτά μεταφέρονται σταδιακά στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, με τα πρώτα 150 να έχουν ήδη φτάσει.

Στο ίδιο σημείο αναμένεται να μεταφερθεί το σύνολο των παιδιών, ενώ η μετακίνηση γίνεται με μέσα του δήμου Αθηναίων.

Οι άνεμοι όλη τη μέρα έπνεαν πολύ ισχυροί, δυσχεραίνοντας το έργο της πυρόσβεσης, ενώ ασθενής βροχή που έπεσε για λίγη ώρα δεν στάθηκε αρκετή για να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς.

Λόγω της φωτιάς, υπήρξε εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων. Προκειμένου να μπορούν να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα οι υδροφόρες και άλλα οχήματα έκτακτης ανάγκης, ζητείτο από τους οδηγούς να μην χρησιμοποιούν την Λεωφόρος Μαραθώνος αλλά να επιλέγουν την εναλλακτική διαδρομή: Λ.Πεντέλης – Λ. Ελ.Βενιζέλου – Λ.Σουβαλιώτη – Αν.Σκουφου – Λ.Διονύσου – Ε.Ο. Εκάλης / Ν.Μάκρης – Λ. Διονύσου – Λ. Μαραθώνος.
Τη μάχη με τις φλόγες έδιναν έως αργά το βράδυ 60 πυροσβέστες, με 24 οχήματα, εθελοντές με 17 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου συνέδραμαν στο έργο της πυρόσβεσης και εναέρια μέσα.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024