Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ψαλίδι» χιλιάδων ευρώ στα έξοδα των επιχειρήσεων με φυσικό αέριο στα επαγγελματικά τους οχήματα

«Ψαλίδι» χιλιάδων ευρώ στα έξοδα των επιχειρήσεων με φυσικό αέριο στα επαγγελματικά τους οχήματα

Όλα τα μυστικά της αεριοκίνησης στα επαγγελματικά οχήματα.

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ μπορεί να εξοικονομήσει μία επιχείρηση, κινώντας με φυσικό αέριο (CNG) τον στόλο των επαγγελματικών της οχημάτων.

Το φυσικό αέριο δεν χρησιμοποιείται μόνο για την κίνηση IX και επαγγελματικών αυτοκινήτων ταξί, αλλά και για βαν, φορτηγά μικρού ή μεγάλου κυβισμού, καθώς και για οχήματα δημόσιας χρήσης. Η τιμή του είναι χαμηλότερη κατά περίπου 60% σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25% – 30 % σε σύγκριση με το πετρέλαιο κίνησης και 30% – 40% σε σχέση με το υγραέριο κίνησης. Το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), όπως ονομάζεται το καύσιμο που χρησιμοποιείται για την αεριοκίνηση, αποτελεί μια ιδιαίτερα οικονομική επιλογή για οδηγούς και ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων.

Στην ελληνική αγορά το φυσικό αέριο κίνησης είναι το Fisikon, που διαθέτει η ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΕΠΑ, για επαγγελματικά οχήματα με ετήσια χρήση από 50.000 έως 120.000 χλμ. η απόσβεση του επιπλέον κόστους απόκτησης εργοστασιακού οχήματος διπλού καυσίμου ή του κόστους μετατροπής σε διπλού καυσίμου μπορεί να επιτευχθεί σε διάστημα μικρότερο ακόμα και του ενός έτους. Και αυτό, γιατί η χρήση φυσικού αερίου Fisikon στην κίνηση οχημάτων συνεπάγεται σημαντική οικονομία στο κόστος καυσίμου ανά χιλιόμετρο.

Η χρήση του φυσικού αερίου στους εμπορικούς στόλους – ειδικά στο εξωτερικό – αποτελεί όλο και πιο σύνηθες φαινόμενο. Όπως συμβαίνει δε σε όλες τις περιπτώσεις, οι μικρότερες επιχειρήσεις ακολουθούν τις πρακτικές των μεγαλύτερων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση.

Πρέπει εδώ να πούμε ότι συχνά υπάρχει μια σύγχυση στους οδηγούς σχετικά με την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου κίνησης Fisikon. Συγκρίνοντας τιμές των διαφόρων καυσίμων, με μια πρώτη ματιά ο οδηγός λανθασμένα θεωρεί το φυσικό αέριο Fisikon λίγο πιο φτηνό από το πετρέλαιο και τη βενζίνη και ακριβότερο από το υγραέριο (LPG). Η εντύπωση αυτή οφείλεται στο ότι το φυσικό αέριο πωλείται σε κιλά και όχι σε λίτρα, όπως όλα τα άλλα καύσιμα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζει κανείς ότι ένα κιλό φυσικού αερίου αποδίδει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο οποιουδήποτε υγρού καυσίμου. Συγκεκριμένα, ένα κιλό φυσικό αέριο κίνησης είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρα βενζίνη, 1,3 λίτρα πετρέλαιο και 2 λίτρα υγραέριο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και η αεριοκίνηση

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν νέα εργοστασιακά μοντέλα όπως mini-van και ελαφρά φορτηγά, για να εξυπηρετήσουν επιχειρήσεις, που επιλέγουν να εξοπλίσουν τους επαγγελματικούς τους στόλους με οχήματα φυσικού αερίου. Η IVECO, η FIAT και η Volkswagen προσφέρουν πολλές επαγγελματικές εκδόσεις CNG, οι οποίες είναι διπλού καυσίμου (χρησιμοποιούν δηλαδή φυσικό αέριο Fisikon και βενζίνη), για μεγαλύτερη αυτονομία και οικονομία. Οι επιλογές αυξάνονται, καθώς ανακοινώνεται η κυκλοφορία όλο και περισσότερων νέων μοντέλων και από άλλες εταιρείες που εισέρχονται στο χώρο του CNG.

Ορισμένα από τα μοντέλα επαγγελματικών οχημάτων που διατίθενται και στην ελληνική αγορά είναι το VOLKSWAGEN CADDY VAN ECOFUEL, το BENZ SPRINTER NGT, το FIAT DOBLO GARGO κ.λπ.

Στην περίπτωση της μετατροπής πετρελαιοκινητήρων αναφερόμαστε σε μικτή καύση (dual fuel), των δύο καυσίμων, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η μετατροπή του πετρελαιοκινητήρα σε διπλού καυσίμου με CNG, διαφέρει σημαντικά από αυτήν του βενζινοκινητήρα και αφορά κυρίως τα βαριά οχήματα, που κινούνται σε αυτοκινητόδρομους με σταθερή ταχύτητα. Στις συνθήκες αυτές, ένας κινητήρας διπλού καυσίμου προσφέρει σημαντική οικονομία, καθώς επιτυγχάνεται μείωση στο κόστος κίνησης, που φτάνει στο 25%.

Για τα οχήματα που κινούνται στη πόλη με κυμαινόμενες ταχύτητες, η αυτοκινητοβιομηχανία προσφέρει επίσης οικονομικές στη χρήση λύσεις: ελαφρά φορτηγά ή λεωφορεία ενός καυσίμου (mono-fuel), όπως τα λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο και τα απορριμματοφόρα.

Ο στόλος οχημάτων των πολυεθνικών

Πολλές είναι οι επιτυχημένες επιχειρήσεις που στρέφονται στο φυσικό αέριο κίνησης. Μεγάλες πολυεθνικές, όπως αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εμπορικές εταιρείες όπως η Coca-Cola ή η εταιρεία μεταφορών AT&T, διαθέτουν στόλους οχημάτων φυσικού αερίου. Το 35% του συνολικού στόλου της Frito-Lay, επιχειρηματικής μονάδας της γνωστής εταιρείας PepsiCo, κινείται με φυσικό αέριο και ήδη τα οχήματά της έχουν διανύσει πάνω 100 εκατομμύρια μίλια. Δύο κορυφαίες εταιρείες, η Scania και η Volkwagen ήρθαν σε συμφωνία, με την υποστήριξη και του γερμανικού Υπουργείου Μεταφορών, για την κατασκευή 100 οχημάτων logistics χαμηλής εκπομπής ρύπων, που θα κινούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Τα οχήματα θα κινούνται κυρίως στη Βόρεια Γερμανία και αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για καθαρότερο περιβάλλον.

Μια ακόμη εταιρεία παγκόσμιου βεληνεκούς, η HAVI, που ειδικεύεται στον χώρο της τροφοδοσίας και η κατασκευάστρια εταιρεία φορτηγών Scania πρόκειται να συνεργαστούν για την τροφοδοσία των γνωστών καταστημάτων McDonald’s σε όλη την Ευρώπη. Στόχος της συμφωνίας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη με μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, χάρη στον περιορισμό της εκπομπής ρύπων. Το φυσικό αέριο ως καύσιμο κίνησης είναι στο επίκεντρο της συμφωνίας. Τα φορτηγά θα παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο real time και αναμένεται να εκπέμπουν 15-40% λιγότερο C0₂ σε κάθε χιλιόμετρο που διανύουν.

Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, ήδη ο στόλος οχημάτων της εταιρείας Sheehy Mail έχει διανύσει περισσότερα από 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα με καύσιμο το φυσικό αέριο CNG, ενώ η εταιρεία συνεχίζει τη μετατροπή και του υπόλοιπου στόλου της, ώστε όλα τα οχήματα να κινούνται με φυσικό αέριο.

Η αεριοκίνηση στα επαγγελματικά οχήματα στην Ελλάδα

Με εξίσου γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται και η αεριοκίνηση στην Ελλάδα.

Εκτός από τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις ελεύθεροι επαγγελματίες, οδηγοί ταξί και άλλων επαγγελματικών οχημάτων, όπως επίσης και δημόσιοι φορείς στρέφονται στο πιο οικονομικό και καθαρό καύσιμο, το φυσικό αέριο Fisikon. Ήδη απορριμματοφόρα, λεωφορεία του ΟΣΥ και δημοτικά οχήματα κινούνται πλέον με φυσικό αέριο. Η διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου υποστηρίζεται από την ανάπτυξη των υποδομών για την προμήθεια και τη διακίνηση του καυσίμου.

Τα πρατήρια Fisikon

Στη χώρα μας λειτουργούν ήδη 11 πρατήρια με φυσικό αέριο Fisikon, σε πέντε πόλεις, ενώ σύντομα πρόκειται να καλυφθούν άλλα έξι αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, στα επόμενα δύο χρόνια πρόκειται να ανοίξουν ακόμη οκτώ πρατήρια.

Κάθε πρατήριο Fisikon λειτουργεί με τεχνολογία τελευταίας γενιάς και πληροί τις προδιαγραφές της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Παράλληλα, το Fisikon συνεργάζεται με τα πρατήρια της BP & ΕΚΟ, επεκτείνοντας έτσι περισσότερο το δίκτυο διανομής του.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024