Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα θεραπεία για την υποτροπιάζουσα ελονοσία

Νέα θεραπεία για την υποτροπιάζουσα ελονοσία

Η δραστική ουσία tafenoquine χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως «φαινομενικό επίτευγμα» ωθώντας τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο να εξετάσουν την αδειοδότησή της

Μια νέα θεραπεία για την υποτροπιάζουσα ελονοσία έλαβε την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δίνοντας ελπίδες ίασης σε 8,5 εκατομμυρία άτομα που νοσούν ετησίως.

Η υποτροπιάζουσα ελονοσία αποτελεί για τους γιατρούς μια πραγματική πρόκληση, καθώς το πλασμώδιο (plasmodium vivax) που την προκαλεί, κρύβεται στο ήπαρ για χρόνια και μπορεί να προκαλεί επαναλαμβανόμενη νόσηση του ατόμου.

Η δραστική ουσία tafenoquine χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως «φαινομενικό επίτευγμα» ωθώντας τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο να εξετάσουν την αδειοδότησή της.

Η υποτροπιάζουσα ελονοσία είναι η συχνότερη μορφή ελονοσίας εκτός υποσαχάριας Αφρικής.

Τα παιδιά είναι τα πλέον ευπαθή, ενώ όσοι έχουν μολυνθεί θεωρούνται «δεξαμενές» της νόσου αφού όταν το παράσιτο αφυπνιστεί στον οργανισμό τους, τα κουνούπια μπορούν να το μεταδώσουν από άτομο σε άτομο.

Η εύκολη μετάδοση της ελονοσίας καθιστά δύσκολη της εξάλειψή της.

Ο FDA ωστόσο δίνοντας την έγκριση κυκλοφορίας της δραστικής ουσίας tafenoquine ελπίζει να βάλει ένα σοβαρό ανάχωμα στη μολυσματική νόσο, αφού φαίνεται να μπορεί να εξαλείψει το παράσιτο ακόμα και από το ήπαρ και να εμποδίσει την επαναμόλυνση του ατόμου.

Η tafenoquine μπορεί να ληφθεί παράλληλα με άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστική ουσία primaquine στοχεύει και αυτή στη εξάλειψη των αποθεμάτων του πλασμώδιου στο ήπαρ. Αλλά εν αντιθέσει με τη μία και μοναδική δόση της tafenoquine, η primaquine πρέπει συχνά να λαμβάνεται έως και 14 ημέρες για να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

O FDA σημειώνει ότι η νέα θεραπεία είναι αποτελεσματική αλλά σημειώνει ότι έχει και σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες, γι’ αυτό συστήνει προσοχή στη χορήγησή της.

Για παράδειγμα, τα άτομα με ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD δεν μπορούν να πάρουν tafenoquine λόγω σοβαρού κινδύνου αναιμίας.

Ο FDA συστήνει λοιπόν τον έλεγχο όλων των υποψηφίων ασθενών για τη νέα θεραπεία σε έλεγχο για ανεπάρκεια του ενζύμου, ενώ επισημαίνει ακόμα πως η χορήγηση της δραστικής ουσίας μπορεί να είναι προβληματική σε άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις.

Αλλά παρόλα αυτά η tafenoquine συνδυαστικά με άλλα προληπτικά μέτρα κατά της ελονοσίας, όπως οι κουνουπιέρες αναμένεται να συμβάλλει στην μείωση της συχνότητας της ελονοσίας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρικ Πράις «η δυνατότητα να εξαλείψουμε επιτέλους το παράσιτο της ελονοσίας από το ήπαρ με μια και μόνο δόση της δραστικής tafenoquine είναι ένα φαινομενικό επίτευγμα και κατά τη γνώμη μου αντιπροσωπεύει ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στη θεραπεία της ελονοσίας τα τελευταία 60 χρόνια».

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024