Η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια κάνει λόγο για εικασίες που έχουν στόχο να καλλιεργηθεί ρωσοφοβία, ενώ προσάπτει στην σκοπιανή κυβέρνηση ανειλικρίνεια στις διακηρύξεις της ότι επιθυμεί φιλικές σχέσεις με τη ρωσική

Για εικασίες και διάδοση ρωσοφοβίας κάνει λόγο η Μόσχα, απαντώντας με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο στις καταγγελίες Ζάεφ ότι έλληνες επιχειρηματίες- φίλα προσκείμενοι στη Μόσχα- υποκινούν βίαιες ενέργειες στην ΠΓΔΜ εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξή του στο «BuzzFeed News», ο πρωθυπουργός της γείτονος κατήγγειλε ότι «έλληνες επιχειρηματίες που διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες».

Ο Ζάεφ αρνήθηκε, πάντως, να κατονομάσει ποιος κρύβεται πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος την εν εξελίξει έρευνα, καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε, ωστόσο, ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις συγκεκριμένες πληρωμές, αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο, τον Ιούνιο.

Με ανακοίνωσή της, η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια κάνει λόγο για εικασίες που έχουν στόχο να καλλιεργηθεί ρωσοφοβία, ενώ προσάπτει στην σκοπιανή κυβέρνηση ανειλικρίνεια στις διακηρύξεις της ότι επιθυμεί φιλικές σχέσεις με τη ρωσική.

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας:

«Πιστεύουμε ότι τέτοιες αβάσιμες παρατηρήσεις… αποσκοπούν στην υποκίνηση της ρωσoφοβίας, η οποία, με πρωτοβουλία των δυτικών εταίρων της ΠΓΔΜ, γίνεται εμφανής όλο και περισσότερο ως μέσο επίτευξης εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών στόχων.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούνται αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των δηλώσεων της κυβέρνησης της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σχετικά με την επιθυμία της οικοδόμησης φιλικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αναμένουμε ότι η «μακεδονική πλευρά», μέσα στο νομικό πλαίσιο του κράτους της και λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή πρακτική, θα διεξάγει διεξοδική και αντικειμενική διερεύνηση των γεγονότων που υπαινίσσονται τα προαναφερθέντα μέλη της Κυβέρνησης της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και θα παρουσιάσει πραγματικά γεγονότα και όχι εικασίες προς το κοινό και τη ρωσική πλευρά.

Θεωρούμε αντιπαραγωγικές και ανεύθυνες προσπάθειες εκφοβισμού των πολιτών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» με την περίφημη ρωσική απειλή».

Αγωνία για την απάντηση στην Ελλάδα

Εντός της εβδομάδας αναμένεται και η απάντηση της Μόσχας στην απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, την ώρα που ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας -δύο άλλοτε παραδοσιακών συμμάχων- λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Την έντονη δυσφορία που εξέφρασε τις προηγούμενες ημέρες η ρωσική πλευρά, χαρακτηρίζοντας «απολύτως αβάσιμο» το περιστατικό με τους διπλωμάτες και καλώντας τον έλληνα πρέσβη στη Μόσχα για εξηγήσεις, αναμένεται να γνωστοποιήσει και στους έλληνες ανταποκριτές η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τους έλληνες δημοσιογράφους για ενημέρωση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια «υπόγεια» ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάς – Ρωσία… αγωνία – Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις των δύο χωρών

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr