Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Πάμε στον Βόλο για καφέ που πηγαίνουν τεκνά και φρικιά και αράζουνε και αθλητές

Πολλαπλή σκλήρυνση: Τα μη κλασσικά συμπτώματα που προηγούνται της διάγνωσης

Πολλαπλή σκλήρυνση: Τα μη κλασσικά συμπτώματα που προηγούνται της διάγνωσης

Η ινομυαλγία ήταν τρεις φορές συχνότερη στα άτομα που μετέπειτα διαγνώστηκαν με πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ήταν επίσης δύο φορές συχνότερο

Την πενταετία πριν την εκδήλωση των πρώτων κλινικά αναγνωρισμένων συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης οι ασθενείς έχουν έως και τετραπλάσιες πιθανότητες να υποβάλλονται σε θεραπείες για διαταραχές του νευρικού συστήματος, όπως πόνο ή προβλήματα ύπνου, ενώ έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να επισκεφθούν ψυχίατρο, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Multiple Sclerosis Journal, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας προσπάθησαν να καταγράψουν τα συμπτώματα των ασθενών πριν μάθουν ότι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσής της και φυσικά την πρωιμότερη δυνατή έναρξη της θεραπείας ώστε να επιβραδυνθούν ή και να προληφθούν οι βλάβες στον εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό.

Επειδή τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή συχνά η νευροεκφυλιστική νόσος μπερδεύεται με άλλες παθήσεις και η επιβεβαίωση της μπορεί να γίνει δια μαγνητικής τομογραφίας, νευρολογική εξέταση ή ανάλυση δείγματος από το νωτιαίο μυελό.

Επιστημονική ομάδα υπό την Χελεν Τρεμλετ, καθηγήτρια του Τμήματος Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, μελέτησε τα ιατρικά αρχεία 14.000 ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση, την περίοδο 1984-2014 και τα συνέκρινε με αυτά 67.000 υγιών ατόμων.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι η ινομυαλγία, μια πάθηση που προκαλεί διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, ήταν τρεις φορές συχνότερη στα άτομα που μετέπειτα διαγνώστηκαν με πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ήταν επίσης δύο φορές συχνότερο σ’ αυτούς.

Δύο άλλες παθήσεις με αξιοσημείωτα υψηλότερη συχνότητα στα διαγνωσμένα άτομα ήταν η ημικρανία και η διαταραχή της διάθεσης, που περιλαμβάνει την κατάθλιψη, το άγχος και την διπολική διαταραχή.

Τα υψηλότερα ποσοστά των προαναφερόμενων παθήσεων συνεπάγονταν φυσικά και μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων για τις μυοσκελετικές, νευρολογικές και διαταραχές του ουρο-γεννητικού συστήματος, μαζί με αντικαταθλιπτικά και αντιβιοτικά σκευάσματα.

Η μελέτη σε κάθε περίπτωση παρέχει ξεκάθαρες αποδείξεις ότι της πολλαπλής σκλήρυνσης μπορούν να προηγούνται πρόδρομα συμπτώματα που δεν θεωρούνται «κλασσικές» εκφάνσεις της νόσου, όπως η θολή όραση ή το μούδιασμα και η αδυναμία στα άκρα.

Only in

Έχουμε νικητή - Επικό βίντεο από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο

Πολλοί είναι οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, αλλά το πιο ευφάνταστο βίντεο μας έρχεται από την Πτολεμαΐδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023