Ένα από τα γνωρίσματα των σύγχρονων αντιπροσωπευτικών δημοκρατιών, ένα από τα στοιχεία που μετράνε την ποιότητα του πολιτεύματος αυτού κατά περίπτωση εφαρμογής του, είναι ο έλεγχος της εξουσίας. Το αν υπάρχει ως δυνατότητα, το αν ασκείται από τους θεσμούς και τη δημόσια σφαίρα, το πώς ανταποκρίνεται η εξουσία όταν της ασκείται έλεγχος. Οι κυβερνήσεις λοιπόν ελέγχονται. Όποιος ασκεί οποιαδήποτε εξουσία, όποιος ασκεί διοίκηση, όποιος διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, από εκατομμύρια ως κέρματα του ευρώ, όλοι ελέγχονται.

Εκτός από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτά είναι μερικά πράγματα που μας έμαθε τα τελευταία τρια χρόνια:

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ελέγχει. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξελέγη και έκανε ό,τι έκανε γιατί ο τελικός σκοπός της είναι πάντα η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, η ρεβανς προς όσους κρύβουν χρήματα και η ελάφρυνση των βαρών του λαού με λεφτά από τη λίστα Λαγκάρντ (χαχαχαχαχαχαχαχα…συγγνώμη, συνεχίζω), η επιστροφή της ηθικής και του λιτού βίου (του λαού εννοώ), η διάλυση του status quo ante.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν ελέγχεται διοτι είναι ηθική. Γιατί; Γιατί έτσι. Γιατί τους είναι φύσει αδύνατο να επιδείξουν αμφισβητούμενης ηθικής συμπεριφορά. Γιατί το να ψάχνεις έστω κι ένα λάθος τους που να εμπίπτει στην σφαίρα της ηθικής είναι σαν να επιδιώκεις να σωθείς στην έρημο τρώγοντας λακέρδα ή σαν να θες να γαργαλήσεις ένα κουνούπι στη μασχάλη. Απίθανο.

Θα προσπαθήσουν διάφοροι να σπείρουν ζιζάνια για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες. Δεν φταίει ο υπουργός που δεν έκλεισε την εταιρία του εγκαίρως πριν γίνει υπουργός, είχε κίνηση εκείνη τη μέρα και άργησε και μετά όταν έφτασε εμφανίστηκε ένα μεγάλο μεγάλο σκυλί και του έφαγε τα χαρτιά. Δεν υπήρχε μεσάζοντας και δεν υπήρχε καν συζήτηση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, δεν είναι κακό οι υπουργοί να μιλάνε με κρατούμενους για να τους πείσουν να καταθέσουν κάτι, το κάνουν για το καλό μας, δεν υπήρχαν βοσκοτόπια-εγγυήσεις, οι offshore της αριστεράς πρέπει να μένουν κρυφές γιατί είναι κρυφοί πυρήνες αντίστασης του λαού σε περίπτωση ένοπλης εισβολής του ΔΝΤ στη χώρα μας, οι αριστεροί πρώην δήμαρχοι και νυν υπουργοί δεν πειράζει να χτίζουν αυθαίρετες μαρίνες ή να κρατάνε διπλά βιβλία γιατί είναι παντελονάτοι.

Και γιατί είναι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Που τη ζηλεύουν όλοι και τη φοβούνται. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, σιγά μην κάτσει να τα απαντήσει κιόλας, σιγά μη δώσει κι εξηγήσεις. Αν θέλετε να πειστείτε δεν φταίει αυτή. Εσείς φταίτε. Είστε Άπιστος Θωμάς. Ή Ιούδας.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι μόνο τίμια αλλά τίμιο είναι κι όλο τους το σόι. Ξέρω, δεν είναι καλό να ανακατεύουμε τα σόγια τους, είναι φτηνό κι απαράδεκτο γι’αυτό κι όσοι είμαστε εναντίον του να ανακατεύονται τα σόγια στην πολιτική αντιπαράθεση θα τους υπερασπιζόμαστε πάντα όταν συμβαίνει. Αλλά μόνοι της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα τα σόγια, όχι των άλλων. Γιατί αυτή δεν είναι σαν το σόι του Γιώργου Παπανδρέου που εξαιτίας του έτρεχε κιόλας ο Πάνος Καμμένος στα δικαστήρια.

Δεν είναι σαν τη Μαρέβα Μητσοτάκη που οφείλει να μην έχει επιχειρηματική δραστηριότητα και να μην αγοράζει ακίνητα τα οποία σηκώνει η βαθιά τσέπη της, αλλά πρέπει να εξηγεί και να εξηγείται μια φορά το μήνα και να απολογηθεί αν συνεταιρίζεται με επιχειρηματία που έχει κι άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα και φίλο, άκουσον άκουσον, πρωην υπουργό (άντε βρες Έλληνα επιχειρηματία με τέτοιο κεφάλαιο χωρίς έστω έναν φίλο που να ΄χει κάνει υπουργός). Όχι κύριε. Να απαντήσει. Ή ακόμη καλύτερα να πάει σπίτι της. Να ασχοληθεί με τα παιδάκια της.

Εξάλλου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το είπε καθαρά. Αν η δική του συμβία είχε επιχειρηματική δραστηριότητα και υπήρχαν ερωτηματικά γι’αυτή το θέμα θα ήταν πολιτικό κι ο ίδιος θα όφειλε να απαντήσει. Αν ήταν η συμβία. Δεν είπε για ξάδελφο, μπάρμπα, μπατζανάκη.

Και, τέλος πάντων, κι αυτό με τη συμβία ήταν μια παραχώρηση. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χρειάζεται να σας πει ότι δεν έχει κάνει τέτοια λάθη. Εκεί που οι άλλοι οφείλουν να δώσουν μια απάντηση, για τα μάτια του κόσμου έστω, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα απαντά πως όσοι ισχυρίζονται ότι λάθεψε «εκτίθενται», «είναι σε πανικό», «κάνει αντιπερισπασμό», «δεν απαντά με ποιον συνεταιρίζεται η γυναίκα του».

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν απαντά, μόνο ρωτά. Για εσάς το κάνει. Υπάρχει λέξη που το περιγράφει αυτό ωραία. Όχι, η «μεγαλοκαρδία», μια άλλη.