Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απορρίπτει η Αθήνα τους ισχυρισμούς της Μόσχας για τις απελάσεις

Απορρίπτει η Αθήνα τους ισχυρισμούς της Μόσχας για τις απελάσεις

«Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι» τονίζουν διπλωματικές πηγές

Μέσω διπλωματικών πηγών απαντά η Αθήνα στους ισχυρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η οποία πίσω από τις απελάσεις ρώσων διπλωματών από την Αθήνα «βλέπει» τις ΗΠΑ.

«Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι. Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα» σημειώνουν κύκλοι της ελληνικής διπλωματίας, εξηγώντας ότι «οι Ρώσοι δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο».

«Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπει τρίτες δυνάμεις από πίσω» συνεχίζουν οι διπλωματικές πηγές, ενώ καταλήγουν τονίζοντας ότι οι Ρώσοι «δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».

Νωρίτερα, η Μόσχα χαρακτήρισε «αβάσιμη» την απέλαση των ρώσων διπλωματών, με το υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει ότι πίσω από την απόφαση αυτή «κρύβεται η Ουάσινγκτον» και να επισημαίνει ότι η υπόθεση μπορεί να προκαλέσει «σοβαρές ζημιές» στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως «η ελληνική πλευρά δεν παρείχε αποδείξεις για την απέλαση των δύο Ρώσων» και χαρακτήριζε το περιστατικό «απολύτως αβάσιμο».

«Θεωρούμε ότι αυτή η ενέργεια είναι απολύτως παράλογη και δεν επιβεβαιώνεται από γεγονότα από την ελληνική πλευρά. Έρχεται δε, σε αντίθεση με τη φύση των διμερών σχέσεών μας και είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρές ζημιές» αναφέρει το υπουργείο σε σχόλιό του.

Την ίδια ώρα, από το ρωσικό ΥΠΕΞ κλήθηκε για εξηγήσεις ο έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια «υπόγεια» ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμοι κατασκόπων και γεωπολιτική σύγκρουση στα Βαλκάνια

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024