Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκληρή εποπτεία και μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα

Σκληρή εποπτεία και μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα

Οι περικοπές στις συντάξεις στο σημερινό τραπέζι του Eurogroup

Ενισχυμένη εποπτεία, νέα μέτρα και λιτότητα μέχρι το 2022 προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο ενεργοποιείται από τις 21 Αυγούστου.

Η ενισχυμένη εποπτεία περιλαμβάνει τριμηνιαίες αξιολογήσεις και θα ισχύει αρχικά για μια περίοδο έξι μηνών, ενώ θα μπορεί να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Έτσι είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές, δηλαδή έως το 2022.

Η λιτότητα δεν θα χαλαρώσει ως το 2022 καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στο μεταμνημονιακό πλαίσιο θα συμμετέχουν εκτός απ’ την Κομισιόν, η ΕΚΤ και όπου κρίνεται απαραίτητο και το ΔΝΤ. Επίσης ρόλο θα έχει και ο ESM.

Στο Eurogroup της Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν το κείμενο που περιγράφει αναλυτικά τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και τον τρόπο επιβολής της υλοποίησής τους.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση, αν και δεν αναμένονται αντιδράσεις, καθώς η δημοσιονομική επίπτωση δεν ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το φλέγον θέμα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι οι συντάξεις. Μέσω του πλαισίου εποπτείας η Ελλάδα δεσμεύεται να μην αντιστρέψει τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και να εφαρμόσει τα λεγόμενα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία δεν είναι αλλά από τα ψηφισμένα που αφορούν στην μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 και του αφορολόγητου από 1.1.2020.

Στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να μετρήσει αντιδράσεις στο ενδεχόμενο αναστολής των ψηφισμένων μέτρων μείωσης των συντάξεων από τον προσεχή Ιανουάριο.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024