Με αντίποινα απειλεί η ρωσική πλευρά, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, του πρακτορείου Reuters που επικαλείται το Interfax,  το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην Αθήνα, με το ίδιο νόμισμα, εννοώντας προφανώς ότι θα προχωρήσει επίσης σε απελάσεις Ελλήνων διπλωματών. Δεν πέρασε πολύ ώρα, και ρώσος βουλευτές επιβεβαίωνε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε απέλαση δύο ελλήνων διπλωματών.

Όπως έγινε νωρίτερα  γνωστό, η Αθήνα φέρεται να κατηγορεί την απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.  Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και έχει δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Επίσης, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

Πρόσθεταν ότι διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.

Επιβεβαιώνει ο Τζανακόπουλος

Στο θέμα που έχει ανακύψει με τις ενέργειες από πλευράς Αθήνας για την απέλαση ρώσων διπλωματών, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει στο πλαίσιο μίας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ότι θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο πρόσθεσε πως « δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε πως η εκτίμηση του είναι ότι «έχουν υπάρχει τέτοιες συμπεριφορές και γι΄ αυτόν τον λόγο θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα».