Λανθασμένη αποδεικνύεται τελικά η αντίληψη ότι η βιταμίνη D κάνει καλό στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με νέα αυστραλιανή μελέτη η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, δεν προστατεύει τελικά από την πολλαπλή σκλήρυνση, τη νόσο Πάρκινσον, τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου.

Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutritional Neuroscience.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, της Νότιας Αυστραλίας και του Κέντρου Αριστείας ARC αξιολόγησαν στοιχεία από περισσότερες από 70 προ-κλινικές και κλινικές μελέτες με στόχο να μελετήσουν τον ρόλο της βιταμίνης D σε μια σειρά νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Όπως εξηγεί η Δρ Κρισταλ Ιακοπετα, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και κύρια συγγραφέας της ανασκόπησης, «παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ασθενεί με νευροεκφυλιστικές παθήσεις τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συγκριτικά με τα υγιή άτομα του γενικού πληθυσμού. Αυτό είχε οδηγήσει στην επιστημονική υπόθεση ότι η αύξηση της βιταμίνης D, είτε δια της έκθεσης στον ήλιο, είτε δια των συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί να έχει θετική επίδραση. Αλλά το αποτέλεσμα της ανασκόπησης δείχνει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η βιταμίνη D είναι προστατευτική για τον εγκέφαλο».

Ο Μαρκ Χατσινσον, διευθυντής του Κέντρου Αριστείας ARC και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, που εργάστηκε μαζί με την υποψήφια διδάκτορα στην ανασκόπηση συμπληρώνει ότι «το συμπέρασμα είναι σημαντικό διότι βασίζεται σε μια εξαιρετικά ενδελεχή επαναξιολόγηση και ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων και επιστημονικών δημοσιεύσεων. Καταρρίψαμε μια λανθασμένη αντίληψη ότι η βιταμίνη D κάνει καλό στον εγκέφαλο».

Αλλά παραδέχεται ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο με τρόπους άσχετους από τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει θετική επίδραση σε κάποιες νευρολογικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα η πολλαπλή σκλήρυνση. Και όντως υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι επηρεάζει μοριακές διαδικασίες του εγκεφάλου με τρόπο που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη βιταμίνη D», διευκρινίζει.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr