Η λήψη πολυβιταμινών και συμπληρωμάτων ιχνοστοιχείων δεν προλαμβάνει τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια ή τον καρδιαγγειακό θάνατο, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση 18 ήδη δημοσιευμένων ερευνών που αναρτήθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα έκανε μετα-ανάλυση αποτελεσμάτων από 18 δημοσιευμένες έρευνες στις οποίες είχαν πάρει συνολικά μέρος πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα, σε διάστημα κατά μέσο όρο 12 ετών.

Από την επεξεργασία των δεδομένων δεν προέκυψε σχέση μεταξύ χρήσης συμπληρωμάτων πολυβιταμινών και ιχνοστοιχείων και μειωμένου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσουμε γιατρούς και κοινό ότι τα συμπληρώματα πολυβιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές νόσους. Ελπίζω όμως τα αποτελέσματα της παρούσας ανασκόπησης να βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης των συγκεκριμένων προϊόντων και να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να υιοθετήσουν αποδεδειγμένες μεθόδους μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, η γυμναστική, η αποχή από το κάπνισμα και η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών,ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της χοληστερόλης», σχολιάζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζουνσεοκ Κιμ, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.