newspaper
Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Δεν θέλω τέτοιο «Φίλη» που να με κάνει πικρά να πληγωθώ

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ ταυτίζεται με τον ΣΕΒ και τον Κουρτς στα εργασιακά

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ ταυτίζεται με τον ΣΕΒ και τον Κουρτς στα εργασιακά

Η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και οι επιχειρηματίες θέλουν να καταργήσουν το 8άρο και να εισάγουν 12ωρο

Δίνοντας συνέχεια στην κόντρα της κυβέρνησης με τον ΣΕΒ, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε τους επιχειρηματίες ότι θέλουν να καταργήσουν το 8άρο και να εισάγουν το 12ωρο. Εξαπέλυσε, δε, βολές κατά της ΝΔ τονίζοντας ότι αυτή είναι η πολιτική που θέλει να εφαρμόσει, όπως και ο αυστριακός Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Είναι προφανές ότι η ΝΔ βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με τον ΣΕΒ και το σχέδιο της για τα εργασιακά ταυτίζεται με αυτό το σχέδιο που υλοποιεί και ο καγκελάριος στην Αυστρία, που καταργεί το 8ωρο και το μετατρέπει σε 12ωρο. Το αποδεικνύουν άλλωστε και οι πράξεις της στην ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα ωράρια των επαγγελματιών οδηγών, όπου η ΝΔ μαζί με τη Χρυσή Αυγή, ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του 8ωρου ημερησίως και το εβδομαδιαίου 48ωρου. Αυτό είναι το μοντέλο εργασίας της ΝΔ και συχνά-πυκνά παρουσιάζεται από τον ΣΕΒ, ή από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε η υπουργός Εργασίας.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, τις διατάξεις για την αδήλωτη εργασία και τα μέτρα προστασίας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, η υπουργός Εργασίας έθεσε μια σειρά ρητορικού τύπου ερωτήσεων: «Είσαστε με την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης και της αύξησης των μισθών των εργαζομένων, ή με την συμπίεσή τους; Είσαστε με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με την εργοδοτική αυθαιρεσία; Είσαστε με τους κανόνες προστασίας της εργασίας, ή με τους μεγαλοεργολάβους της παραβατικότητας; Είσαστε με μια ανάπτυξη που σέβεται τους εργαζόμενους, ή με τους τυχοδιώκτες που βαράνε κανόνι και αφήνουν απλήρωτες εκατοντάδες οικογενειών; Είσαστε με τη νομιμότητα ή με τους μεγαλοπαραβάτες που φυγαδεύουν τους εργαζόμενους στα ψυγεία των εμπορευμάτων για να μην τους βρει η Επιθεώρηση Εργασίας; Είσαστε με το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους, ή με την ιδιωτική ασφάλιση για τους λίγους και οι υπόλοιποι στον Καιάδα; Είσαστε με το οχτάωρο ή με το δωδεκάωρο του κ. Κουρτς;» ρώτησε απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση η υπουργός Εργασίας.

Σημειώνοντας ότι η ΝΔ έχει ήδη απαντήσει: «Το απάντησε ο κ. Βρούτσης στη συζήτηση στη Βουλή, δηλώνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας. Οι δομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυτές, ήταν η μείωση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και συνέχισε: «Εμείς τη δική μας απάντηση τη δίνουμε εμπράκτως με την επαναφορά των ΣΣΕ, με το νόμο 4488 τον Σεπτέμβρη του 2017, με την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, με το νομοσχέδιο που σας εισηγούμαι σήμερα, με το αναπτυξιακό σχέδιο».

Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

Αναφορικά με την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι κατά την περίοδο της απορρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, αποδυναμώθηκαν σημαντικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. «Στον αντίποδα» σημείωσε, «η σημερινή κυβέρνηση ενισχύει το ΣΕΠΕ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στους χώρους δουλειάς. Ακριβώς γι’ αυτό μπορούμε και έχουμε πλήρη εικόνα για την πραγματική αποτελεσματικότητα των μέτρων, και κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές».

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, πλέον συνδέεται με το στοιχείο της δικαιοσύνης για τον εργαζόμενο, καθώς εξασφαλίζονται αναδρομικά τρεις μήνες ένσημα για τον εργαζόμενο, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να συμμορφωθεί, προσλαμβάνοντας τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης».

Η κα Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του εργοδότη, συστηματοποιούνται οι έλεγχοι και οι επανέλεγχοι» και αν βρεθεί υπότροπος, το πρόστιμο διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται.

Σχετικά με τη διάταξη για τις εργολαβίες, τόνισε ότι «για εμάς σαφώς προτεραιότητα έχει η προστασία του κόσμου της εργασίας. Για πρώτη φορά βάζουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών, όπου λαμβάνουν χώρα μια σειρά από πρακτικές καταστρατήγησης δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θεσπίζουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων, κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου».

Για τις διατάξεις που ρυθμίζουν τα της πρακτικής άσκησης, η υπουργός είπε ότι «τίθενται με σαφήνεια όρια στο ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, ή μαθητεία σε τουριστικές επιχειρήσεις, ο συνολικός αριθμός τους δεν μπορεί να ξεπερνά το 17% των εργαζομένων ανά επιχείρηση ή υποκατάστημα, με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση».

Το ασφαλιστικό σύστημα

Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό σύστημα, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε ένα ασφαλιστικό σύστημα με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, μετά από 11 διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και 400 χιλιάδες απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές. Σήμερα, τρία χρόνια μετά έχουμε διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα 400 εκατομμύρια ευρώ, έχουμε μειώσει ουσιαστικά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Έχοντας κερδίσει το πρώτο στοίχημα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να κλείσουμε πληγές, για να διορθώσουμε τις κοινωνικές αδικίες του παρελθόντος που κληρονομήσαμε. Το αποδεικνύουμε και με το σημερινό σχέδιο νόμου, που δίνει τη δυνατότητα διαγραφής μιας σειράς οφειλών» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Only in

Όλοι εναντίον όλων για το νερό - Ο «λογαριασμός» της υπερθέρμανσης έχει φτάσει

Με γιγαντιαίους κρατήρες αντιμετωπίζει η Γαλλία την απειλητική λειψυδρία, ξεσηκώνοντας όμως χιλιάδες Γάλλους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023