Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Brexit αφήνει η Τερέζα Μέι, στον απόηχο των ηχηρών παραιτήσεων των Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η Μέι προειδοποίησε πως το κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για όλες τις πιθανές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου «no deal», μίας εξόδου δηλαδή χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ. «Αν η ΕΕ συνεχίσει την παρούσα πορεία της υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα ατακτο Brexit, χωρίς συμφωνία» τόνισε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις έως τώρα προτάσεις των Βρυξελλών.

Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι η νέα πρόταση του Λονδίνου θα εξεταστεί σοβαρά από τους Ευρωπαίους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Παράλληλα, η βρετανίδα πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η μεταβατική περίοδος για το Brexit δεν πρόκειται να παραταθεί και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την οριστικοποίηση του «διαζυγίου». Επέμεινε δε, ότι η δική της πρόταση για το Brexit είναι η σωστή.

Αναφερόμενη στις παραιτήσεις των υπουργών της, η Μέι έπλεξε τέλος το εγκώμιο των Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Ντέιβις, λέγοντας ότι «διαφωνούσαν» για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγούσαν τη χώρα στην έξοδο από την ΕΕ.