Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μηχανή» παραγωγής νέων χρεών

«Μηχανή» παραγωγής νέων χρεών

Το Δημόσιο παγώνει πληρωμές προς ιδιώτες για να εμφανίσει μειωμένες κρατικές δαπάνες και υψηλά πλεονάσματα

Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις αλλά και τα χρήματα που εκταμιεύονται από τον ESM για τον περιορισμό τους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν εκμηδενιστεί.

Αρχικά, και βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων θα έπρεπε να είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2016 . Στην συνέχεια ο στόχος μετατέθηκε για τον Ιούνιο του 2017. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης, έβαλε νέο στόχο τον Ιούνιο του 2018, μέχρι που στις 19 Μαρτίου του τρέχοντος έτους μιλώντας στην Βουλή  έδωσε την μεγάλη υπόσχεση: «Μέχρι τέλος Αυγούστου θα υπάρξει πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου  (γενικής κυβέρνησης), οι οποίες ανέρχονται σήμερα σε 2,443 δισ. ευρώ. Δεσμεύομαι για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων μέχρι το τέλος του προγράμματος», ανέφερε από το βήμα της Βουλής

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στα τέλη Μαΐου καταγράφηκε μείωση, με τους κρατικούς φορείς να χρωστούν συνολικά 2,385 δισ. ευρώ (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους  589 εκατ. ευρώ). Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μόνο τα «πλεονασματικά» ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν 1 δις ευρώ. Πλέον φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο να «εξαφανιστούν» μέχρι τον Αύγουστο και στο πρόσφατο Eurogroup η Ελλάδα απλά ανέλαβε την δέσμευση (όπως έχει κάνει και στο παρελθόν) ότι θα αποφύγει τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων χρεών.

Το οξύμωρο είναι ότι αποκλειστικά για την μείωση των οφειλών αυτών το Δημόσιο έχει λάβει από τον ESM την τελευταία διετία περί τα 5 δις ευρώ (1,8 δις τον Ιούνιο του 2016, 1,6 δις μεταξύ Ιουλίου και Σεπτέμβριο 2017 και 1,5 δις στις αρχές Ιουνίου 2018), ποσό αρκετό να μηδενίσει τα κρατικά χρέη και να μας μείνουν και ρέστα.

Όμως αυτό δεν συνέβη. Για τον απλούστατο λόγο ότι το Δημόσιο ναι μεν πληρώνει παλιά χρέη αλλά παράλληλα δημιουργεί καινούργια ληξιπρόθεσμα. «Παγώνει» τις πληρωμές για ευνόητους λόγους. Να εμφανίσει μειωμένες κρατικές δαπάνες και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Και άσε τους ιδιώτες πιστωτές να περιμένουν.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024